Prijem povodom Međunarodne nedelje gluvih

Povodom Međunarodne nedelje gluvih i Međunarodnog dana znakovnog jezika danas je za predstavnike i članove Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac priređen prijem u gradskoj kući. Praznik im je u ime gradonačelnika Nikole Dašića čestitao predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, kao i članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti od prioritetnog značaja za pripadnike ove zajednice.

Današnji prijem je prilika da u ovoj nedelji posvećenoj predstavnicima vaših udruženja razgovaramo o potrebama lica sa određenom vrstom invaliditeta i načinima na koji grad Kragujevac i lokalna administracija mogu da vam izađu u susret kako bi vam život i svakodnevicu  učinili lakšom i kavlitenijom. Nizom mera i programskim aktivnostima trudimo se da podržimo sve ono što rade vaša udruženja ali je naša težnja da to bude na još višem nivou i u različitim oblastima, rekao je predsednik Petrašinović, dodavši da je prijem samo simboličan način da se njihovim članovima ukaže pažnja.

Prenevši pozdrave člana Gradskog veća za kulturu, Miljana Bjeletića, koji je bio sprečen da im lično uputi čestitke, dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, istakla je da preko 100 zemalja uzima učešće u obeležavanju Međunarodne nedelje gluvih u želji da čitav svet čuje njihove probleme i omogući, kao odgovorna zajednica, njihovu što bolju socijalnu inkluziju. Ona je navela da Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga ima puno izuzetno aktivnih članova koji se uspešno dokazuju kroz sportove poput fudbala, pikada, ribolova, u KUD-u Jakov Petrović Bjedov, a posebno je izdvojila uspehe u oblasti informisanja i kulture u prethodne dve godine. Uz podršku tri ustanove kulture koji su njihovi stalni partneri tokom čitave godine – Koraci, Knjaževsko-srpski teatar i CZNTK Abrašević –učestvovali su na preko 50 kulturnih događaja, a sve to ne bi bilo izvodljivo bez bliske saradnje sa Udruženjem tumača znakovnog jezika „Jedro“. Kao instrument gradske administracije mi smo tu da im pomognemo da se što bolje uključe u sve aspekte društvenog života i imaju jednaka prava da žive dostojanstven i dostojan život kao i svi ostali, jer su ljudska prava univerzalna, poručila je Damnjanović, podsetivši da je ovogodišnji moto Svetske federacije gluvih „Svet gde gluvi ljudi mogu da znakuju bilo gde“.

Predstavnicima Udruženja obratio se i član Gradskog veća za sport, Predrag Stevović, poručivši da su im njegova vrata uvek otvorena i da će Grad Kragujevac nastaviti da podržava njihove sportske aktivnosti, kao i član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić, koji je rekao da su nedostaci u delu obrazovnog sistema koji spada u nadležnost lokalne samouprave otklonjeni i da je spreman da im pruži potrebnu podršku za sva pitanja čije rešavanje spada u nadležnost resornog ministarstva.

Dugo smo bili skrivani i došlo je vreme da javnost prepozna ne samo probleme i potrebe, već i sve ono što mi zaista možemo, naglasila je predsednica Udruženja, Biljana Milanović, zahvalivši Gradu na izuzetnoj saradnji i rešavanju svih problema na koje su ukazali.

Sekretar Udruženja, Suzana Maslić Matović, ističući značaj obrazovanja na znakovnom jeziku, podsetila je na Deklaraciju koju je nedavno usvojila Svetska federacija gluvih, a tiče se prava gluve dece. Imamo sreću što članovi Gradskog veća sa kojima sarađujemo prepoznaju naše potrebe i mogućnosti i sve više rade na unapređenju naših prava, kazala je Maslić Matović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar