Prijave za priključenje nelegalnih stambenih objekata na infrastrukturnu mrežu od 15. septembra

Građani koji žive u nelegalnim objektima moći će u roku od 30 dana, počevši od 15. septembra 2023. godine, da podnesu prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju putem formulara koji će biti dostavljen lokalnim samoupravama. Ova pogodnost za građane omogućena je na osnovu Uredbe o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, koju je Vlada Republike Srbije usvojila pre nekoliko dana.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić pozdravio je ovakvu uredbu Vlade i kazao da je ona veoma značajna kako za građane tako i za čitav grad i dinamiku velikih infrastrukturnih poslova.

Pretpostavljam da građani koji žive u objektima koji nisu legalizovani još uvek nemaju sve priključke. Očekujem da iskoriste to pravo u ovom periodu koji kreće od 15. septembra i traje 30 dana. U tom roku oni će moći da prijave svoju potrebu za priključenjem, kroz formulare koje će država dostaviti svim lokalnim samoupravama u Srbiji. Mi ćemo građanima pomoći da što lakše izvrše tu prijavu – kazao je Dašić.

Uredbom je predviđeno da priključak za struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive i ova mogućnost se ne odnosi na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili i objekte nisu priključili na komunalno infrastrukturu.

Uredbom je propisano da vlasnik može da podnese zahtev za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže koje su utvrđene ovim dokumentom ili na samo neku od njih, o čemu će se izjasniti u zahtevu za privremeno priključenje koji bude podnosio. Priključenje je moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar