Preventivnim merama protiv saobraćajnih nezgoda

Za učenike srednjih škola, gimnazija i predstavnike đačkih parlamenata u okviru Nedelje prevencije povreda u saobraćaju, prof. dr Nenad Milutinović, profesor Više saobraćajne škole u prisustvu predstavnika Instituta za javno zdravlje, Saobraćajne policije PU Kragujevac, predstavnika grada i nadležnih gradskih službi, održao je predavanja o bezbednosti u saobraćaju, faktorima koji najčešće doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda, posledicama i statistici saobraćajnih nezgoda. U ime grada učesnike je pozdravio predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Grad Kragujevac kao odgovorna lokalna samouprava u realizaciji kampanja, projekata i brojnih aktivnosti ima podršku resornih institucija, partnera sa zajedničkim ciljem da preventivnim merama utičemo na mlade i sve učesnike u saobraćaju. Osim uređenja putne infrastrukture, svakim projektom i kampanjom suštinski se bavimo prevencijom i sprečavanjem prekršaja u saobraćaju prateći sve pokazatelje i šta je potrebno učiniti kako bi se smanjio broj nezgoda, kazao je u uvodnom obraćanju predsednik Petrašinović.

On je podsetio na nedavno održanu Pažljivkovu smotru za učenike osnovnih škola, na projekat Metodologija zona škola sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, edukacije za najmlađe sugrađane u vrtićima i lica starija od 65 godina. Sa Saobraćajnom policijom PU Kragujevac u maju ćemo sprovesti kampanju ’’Na maturu bez automobila’’, veoma značajnu budući da su najčešći faktori saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina, vožnja pod alkoholom ili opojnih sredstava. Sve što je do nas moramo da učinimo kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda i sprečila stradanja u saobraćaju.

U strukturi nastradalih mladi zauzimaju veoma visok procenat, kaže profesor dr. Milutinović. Konkretno bi značilo da se na godišnjem nivou svakog dana 17 mladih povredi u saobraćajnim nezgodama odnosno svakog četvrtog dana pogine jedna mlada osoba. Zato je važno da mladi znaju gde najčešće greše kada su učesnici u saobraćaju i koji faktori najčešće doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda. Istraživanja pokazuju da mladi najviše stradaju vikendom u periodu noćnih izlazaka od 23 sata, najviše u letnjim mesecima i tokom godišnjih odmora a faktori koji doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda su vožnja pod alkoholom, nepropisna vožnja  i nepromišljene radnje vozilom u saobraćaju.

Post Author: Milan

1 thought on “Preventivnim merama protiv saobraćajnih nezgoda

    Bane

    (25 априла, 2023 - 6:06 pm)

    Neka uveženi profesori pitaju predstavnike PU Kragujevac , zašto njihovi službenici svakoga dana prolaze kroz ulicu Vojvode Putnika i Karadjordjevu i prave se da ne vide parkirane automobile po trotoaru i na ulici a posebno ne vide automobile kod Paligorića. Da li saobraćajne patrole koje dnevno tuda prodju više puta više vole jedu pečenje ili pink ćevape??? Sramota je da namerno izbegavaju da rade svoj posao! A da su ugroženi i pešaci i vozači jer se od parkiranih automobila u raskrsnici ne vide učesnici u saobraćaju !

Ostavi komentar