Presuda za aferu INDEKS – Ni na vidiku !

Skoro deceniju od početka suđenja optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu pred Višim sudom u Smederevu prvostepena presuda nije na pomolu.
Kako pišu „Novosti“, zbog maratonskog procesa, za skoro polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je gotov i pre presude zbog zastarelosti.
Na poslednjem ročištu u maju ove godine usvojeni su predlozi optuženih i branilaca da se u svojstvu svedoka ispita još 30 osoba protiv kojih je postupak obustavljen zbog zastarelosti krivičnog gonjenja. Saslušanja ovih svedoka planirana su tokom sedam dana suđenja u septembru i devet ročišta u oktobru.
Prvobitno je bilo 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji. Veliki broj zahteva za izuzeće sudije i tužilaca, mnogo dokaza, protest advokata, reforma pravosuđa – neki su od razloga što ovo suđenje i dalje nije završeno, kažu u Višem sudu u Smederevu.
Na prvoj optužnici iz 2007. godine našlo se 37 optuženih za primanje mita, mahom profesora, a drugom optužnicom obuhvaćeno je još 49 osoba, pre svega onih koje su davale mito. Optužnice su spojene, a suđenje za aferu „Indeks“ je počelo 21. septembra 2009. Zbog promene sudskog veća postupak je praktično vraćen na početak 2015. godine, šest godina od prvog glavnog pretresa.
U odgovoru Višeg suda datom za „Novosti“ navodi se da su do sada zakazana 242 ročišta. Od ovog broja, 39 ih nije održano, a samo u četiri slučaja razlog je bio sprečenost sudije.
U svim ostalim slučajevima suđenje je odlagano zbog nedolaska okrivljenih i pojedinih branilaca, što je sankcionisano na zakonom dozvoljen način„, kaže sudija Predrag Lukić.
Na pitanja o broju osoba protiv kojih se pospupak sada vodi, kao i o broju onih u odnosu na koje je postupak obustavljen usled zastarelosti, „Novosti“ nisu dobile odgovor. Umesto toga, obrazloženo je da za krivična dela primanja mita apsolutna zastara nastupa tek posle 30 godina od izvršenja dela, dok za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i davanje mita zastarevanje nastupa nakon 10 godina od izvršenja.
U sudu ne mogu da se izjasne kada se očekuje okončanje postupka. Pravosudnim rečnikom, dokazni postupak je u završnoj fazi, u kojoj je bio i prošle godine u ovo vreme.
Afera „Indeks“ izbila je 2007. godine hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zbog primanja mita. Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Tokom istrage na fakultetu prvi put je korišćen tajni agent u jednom krivičnom postupku u Srbiji. Tako je snimljen i obiman audio i video materijal kojim je potkrepljena optužnica.
Kuriozitet ovog suđenja, najobimnijeg u domaćem pravosuđu, jeste i podatak da se pred tročlanim sudskim većem „branilo“ više od stotinu pravnika – što optuženih profesora fakulteta, što njihovih advokata. Ovde leži i činjenica da su iscrpljeni svi dozvoljeni načini da se postupak odugovlači, za mnoge i do zastarelosti.
Autor: Novosti

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar