Preminuo profesor Boriša Radovanović

Profesor istorije, arhivski savetnik u penziji i član Međunarodnog arhivskog saveta, Boriša Radovanović preminuo je juče u 74-oj godini u Kragujevcu, piše RTK.

Rođen 1950. godine u Ravnom Topolovcu u Banatu, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu, a istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Radni odnos je zasnovao u Istorijskom arhivu Šumadije 1980. godine, gde je radio do svog penzionisanjana različitim poslovima: istraživanju, obradi i publikovanju arhivske građe, vodio kulturno-prosvetnu i izdavačku delatnost u Arhivu, rukovodio odeljenjem za sređivanje i obradu arhivske građe.

Jedan je od osnivača časopisa “Šumadijski anali“ čiji je bio glavni i odgovorni urednik od njegovog pokretanja 2004. do 2014. godine.

Organizator je i glavni urednik bio nekoliko naučnih skupova koje je organizovao Istorijski arhiv Šumadije i autor elikog broja istorijskih izložbi iz prošlosti Kragujevca i Šumadije.

Izložba „Arhivska građa – isvor za istoriju“ dobila je nagradu Kulturno prosvetne zajednice opštine Kragujevac.

Rezultate svojih istraživanja objavljivao je u časopisima u zemlji i inostranstvu, a posebno poglavlje u njegovom radu predstavljali su radovi iz arhivistike, proučavanja prošlosti Šumadije i Kragujevca, kao i na zaštiti nepokretne kulturne baštine.

Objavio je 15 knjiga i bio saradnik Matice srpske iz Novog Sada na izradi Srpskog Biografskog rečnika.

Svoje članke i feljtone objavljivao je u dnevnim i nedeljnim listovima i časopisima, učestvovao je u radio i TV emisijama.

Za svoj rad dobio je više društvenih priznanja i nagrada, a 2018. i Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca.

Boriša Radovanović biće sahranjen u ponedeljak, 29. maja, u 11 časova, na groblju „Bozman“.

Izvor: RTK

Post Author: Milan

Ostavi komentar