Preko 400 zahteva za utvrđivanje štete od poplava na stambenim objektima

Na redovnoj sednici Štaba za vanredne stuacije danas je najpre razmatran izveštaj o preduzetim aktivnostima i stanju na terenu nakon obilnih padavina i proglašenja vanredne situacije.

Prema rečima Dragoša Radovanovića načelnika Odeljenja za vanredne situacije i planiranje odbrane,  pored gradskih komunalnih preduzeća angažovana je mehanizacija i privatnih kompanija koja je potrebna radi saniranja kritične infrastrukture na teritoriji grada. Formirana je i Centralna komisija za procenu štete, kao i potkomisije koje će obići stambene, privremene i javne objekte, pljoprivredu, infrastruktru, mostove i vodotokove.

Po Zakonu o obnovi Ministarstvu za javna ulaganja dostavljen je preliminarni izveštaj o proceni i visini štete, koje taj izveštaj prosleđuje Vladi Srbije. Do sada je pristiglo preko 400 zahteva građana za utvrđivanje štete i obnovu stambenih objekata. Dostavljena je i šteta na objektima javne namene gde su obuhvaćeni UKC Kragujevac, Srednja stručna škola, Dom kulture iz Drenovca.

Primamo i sve druge zahteve kako za privredu tako i za druge javne objekte koji će biti obrađeni od strane nadležnih komisija, rekao je Radovanović i dodao da po Zakonu o obnovi sledi verifikacija štete od strane nadležnog organa – Ministarstva za javna ulaganja zakazana za petak 23. jun.

Što se tiče Vatrogasno spasilačke brigade – pored redovnih snaga u noći između 15. i 16. juna angožovan je i specijalistički tim za spasavanje na vodi koji je upotrebom spasilačkog čamca evakuisao građane na ugroženom području. Ukupno je bilo 55 intrevencija, angažovano je 130 vatrogasaca, 58 pumpi za crpljenje vode i 60 vozila.

Sve ekipe JKP Vodovod i kanalizacija takođe su danonoćno bile na terenu, angažovana su sva raspoloživa sredstva. Cisterne su intrvenisale 136 puta. Najozbiljnije intervencije sa četiri cisterne bile su u UKC Kragujevac gde se izlila fekalna kanalizacija u podrumskim prostorijama i na raskrsnici kod semafora u Stanovu gde je u jednom trenutku saobraćaj bio potpuno onemogućen.

JKP Šumadija je u 15 mesnih zajednica popravljala putnu infrastruktru na 48 lokacija. Svakodnevno je angažovano osam kamiona, tri kombinovane mašine i tri valjka uz pomoć trećih lica – privatnih preduzeća.

Institut za javno zdravlje juče je obavio dezinfekciju 2900 kvadratnih metara stambenog prostora u 32 domaćinstva, dok je u preostalih deset još uvek bilo vode, pa je intervencija odložena.

U skladu sa odlukom Štaba za vanredne situacije, Crveni krst je isporučio dve palete vode odnosno 1300 litara, zaposleni i volonteri obišli su 74 domaćinstva od čega je 21 domaćinstvo bilo ugroženo. Podelili su setove za čišćenje, sredstva za dezinfekciju, higijenske pakete, čizme i garderobu. Crveni krst Srbije šalje tri paketa hrane, devet higijenskih paketa, sedam paketa sredstava za dezinfekciju i tri sušilice.

Post Author: Milan

Ostavi komentar