Predstavljena knjiga „Građenje Kragujevca“ autora Veroljuba Trifunovića

U Galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” javnosti je predstavljena četvrta knjiga iz edicije “Građenje Kragujevca” autora Veroljuba Trifunovića pod nazivom “Od samoupravljanja do krize, koja obuhvata period od 1965. do 1990. godine”.

Taj period je, kako ističe autor, doba kada se Kragujevac burno razvijao. Zaposlenost je rasla iz godine u godinu. Plate, takođe. U grad je došlo 60.000 ljudi. Teritorija se udvostručila. Automobili su ulazili u skoro sve porodice. Počeo je masovni turizam. Pojavile su se vikendice – vid drugog stanovanja.
U tom periodu izgrađena su dva vodovodna sistema i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje, kako kaže Trifunović, Beograd tek sada sanja. Izgrađeni su Klinički centar, Univerzitet, Muzej “21. oktobar” u Šumaricama, Narodni muzej, hala “Jezero”, komleks otvorenih bazena, regulisano je korito Lepenice…
“Najveći deo izgrađenog fonda Kragujevca nastao je u tih četvrt veka. Izgledalo je da su mogućnosti neograničene. Moglo se planirati i ulaziti u realizacije svih novih projekata. Bio je to zlatan period za planere, projektante i graditelje”, seća se Trifunović, koji je te 1965. godine diplomirao i počeo da radi u tadašnjoj Direkciji za urbanizam.

“Grad Kragujevac je polje mog profesionalnog rada i istraživanja više od 60 godina. U urbanističkoj instituciji proveo sam ceo zvanični radni vek do 2005. godine. U mnoge poduhvate bio sam neposredno uključen, a ova knjiga samo je još jedan prilog hronici građenja. To shvatam kao dug prema Kragujevcu”, ističe Trifunović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar