Požar je ugašen, šteta na objektu velika

U požaru koji je jutros u 4:45 časova izbio u prostorijama kragujevačke Mesne zajednice „1.maj“, objekat je pretrpeo veliku štetu i može se reći da je kompletan izgoreo.

Jedinice vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac su još uvek na terenu sa dva vozila, da bi nadgledali zgarište objekta u slučaju da se požar opet razbukti, ali može se reći da je jutros oko 7 časova požar praktično ugašen i da opasnosti za prolaznike i stanare okolnih zgrada više nema.

Ipak, u toku noći zbog siline sa kojom se vatra proširila, snage požara jer je gorelo drvo i hartija, kao i blizine okolnih objekata sve je izgledalo vrlo dramatično. Na sreću, vatrogasno-spasilačka brigada bila je na visini zadatka.

U izjavi za portal Veliki Park o tome je svedočio i komadant Vatrogasno-spasilačke brigade, Nenad Milošević.

On je rekao da su pripadnici brigade sa pet vozila bili na terenu brzo nakon dojave o požaru. Odmah je izvršena evakuacija stanovnika okolnih zgrada, jer se stambeni objekti bukvalno naslanjaju na objekat mesne zajednice. Postojao je rizik širenja požara, ali su veštom intervencijom brigade sprečene veće posledice po okolne objekte. Deo materijala i matičnih knjiga koje su se nalazile u objektu su spašene i izvučene u poslednjem trenutku. O uzrocima požara, moći će više da se kaže nakon uviđaja koji će zajedno izvršiti pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova i sektora za vanredne situacije.

Prema izjavi Miloševića ovo je 916 intervencija Vatrogasno-spasilačke brigade u ovoj godini i požara je čak za 30% više nego u istom periodu prošle godine.

Načelnik sektora za opšte poslove Skupštine grada Kragujevca, Goran Aleksić u izjavi za medije, umirio je građane Kragujevca, kao i ljude koji poreklo vode iz Peći, Istoka i Kline. Naime, u prostorijama ove mesne zajednice nalazile su se i matične knjige i evidencije rođenih sa područja ove tri opštine Kosova i Metohije. Čak i da deo dokumentacije nije „preživeo“ požar, dokumenta i evidencije postoje i u elektronskoj formi, odnosno građani nisu ostali bez potrebnih dokumenata.

S obzirom na dramatične slike od noćas i jutros, može se reći da je izbegnuta tragedija sa ljudskim žrtvama, ali je potpuno jasno da je materijalna šteta ogromna, pošto su prostorije mesne zajednice izgorele u potpunosti. Golim okom su vidljiva oštećenja i na fasadama okolnih objekata od kojih su neki i potpuno novi i neuseljeni.

Šta god da je uzrok požara, ovaj dogadjaj stavlja na dnevni red i pitanje stanja instalacija i objekata u kojima rade i koji koriste gradske službe. Pre nekoliko godina imali smo i požar u samoj zgradi Skupštine grada, koji je pokrenuo i tada brojna pitanja. Zanavljanje objekata koji su pod ingerencijom grada i njihovo održavanje mora biti u budućem periodu jedan od prioriteta gradske vlasti, kako zbog bezbednosti zaposlenih, tako i zbog svih građana Kragujevca.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar