Povodom Međunarodnog dana deteta, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić zasadio drveće u Erdeču

Povodom Međunarodnog dana deteta, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa najmlađim sugrađanima naselja Erdeč, oko nedavno izgrađenog igrališta u ovom naselju, zasadio je drveće. Na inicijativu saveta mesne zajednice, povodom obeležavanja datuma koji podiže svest zajednice o potrebama i interesima najmlađe populacije, ali i njihove svesti i odgovornosti prema značaju i zaštiti životne sredine, ispred igrališta u ovom naselju zasađene su japanske trešnje i tuje.

Veoma lepa inicijativa Saveta mesne zajednice i veliko je zadovoljstvo kada vidite da se sugrađani odgovorno ophode prema svojoj zajednici a posebno prema njenim najmlađim članovima uključujući ih u ovakve aktivnosti, rekao je gradonačelnik Dašić. Sa najmlađim sugrađanima naselja Erdeč, simbolično na Dan deteta zasadili smo drveće oko njihovog prostora za igru. Građani ovog dela grada doprinose u ulepšavanju i sređivanju svog okruženja i naselja da i njima i deci sutra bude lepše, jer deca su naša budućnost a mi smo tu da radimo za njih.

Konvencija o pravima deteta, kao najvažniji dokument u oblasti dečjih prava, donet od strane UN, svim zemljama potpisnicimama, među kojima je i Srbija, precizira koja sve prava pripadaju deci i postavlja osnovne standarde za dobrobit dece na različitim stadijumima njihovog razvoja. Suština ovih prava je da se deca bez diskriminacije razvijaju i rastu, igraju se i obrazuju i dostojanstveno, bezbedno, zdravo i srećno žive.

Povod je Svetski dan deteta a ideja nam je bila da našim najmlađim sugrađanima podignemo svest o značaju zaštite životne sredine i sadnji drveća. Kaže se da svako u toku svog života treba da zasadi najmanje tri stabla. Posebno smo ponosni što je našu akciju podržao gradonačelnik Dašić, rekao je Nikola Vučenović, član Saveta mesne zajednice Erdeč. Organizator kaže da je jedan od ciljeva akcije podstrek za ostale savete i sugrađane da pokrenu što više ovakvih akcija u gradu i tako obogate i čuvaju životnu sredinu.

Osam tuja i dve japanske trešnje donacije su rasadnika iz naselja Erdeč, a tehničku podršku je pružila JKP Šumadija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar