Potpisan ugovor – U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili

„Ovaj dan je veoma važan za Srbiju, danas počinjemo potpuno novu eru u investicijama u našu zemlju. Mi smo danas potpisali dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, već od 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela“, rekao je Vučić nakon sastanka u Beogradu sa rukovodstvom Stelantisa.

„Automobil će biti namenjen za srednju klasu. Ovo je nova investicija u visini od ukupno 190 miliona evra, Srbija će dati 48 miliona evra. Za nas je to značajno i zbog Kragujevca, Šumadije, ali i cele Srbije. Više nije samo pitanje koliko ćemo ljudi zaposliti, već i kakvu ćemo novu vrednost da proizvedemo i kako će to uticati na naš BDP. Stelantis će imati nešto manje od 80 novih modela do 2030. godine, potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu. To je veoma značajno za Srbiju gde se proizvode i delovi za mnoge automobilske kuće“, rekao je predsednik.

Sastanak, kojem je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, počeo je oko 8.30 u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.
Nakon što je ministarka privrede Anđelka Atanasković potpisala ugovor sa Tavarešom, obratio se predstavnik Stelantisa, rekavši da je oduševljen što je danas sa srpskim prijateljima i što je potpisan ovaj ugovor.
„Imali smo izazovnu 2021. godinu, sa izuzetnim rezultatima, i ponosan sam na sve što je postignuto, uključujući i našu fabriku u Srbiji“, rekao je Tavareš.
Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine na osnovu spajanja italijansko-americkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili (Fiat C hrisler Automobiles) i francuske PSA grupe.
Inače, već duže vreme u javnosti se pominje da bi Fijat u Srbiji mogao da pokrene proizvodnju novog modela automobila.

 

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar