Položeni venci na Slovačkom groblju

Kraj Spomenika streljanim Slovacima koji se nalazi u kompleksu Spomen-parka ”Kragujevački oktobar”, nakon antiratne manifestacije ”Veliki školski čas”, delegacija Republike Slovačke predvođena ambasadorom RS u Srbiji, Fedorom Rosohom u pratnji predstavnika Grada, položila je venac.

Svake godine srećemo se kraj spomenika streljanim vojnicima koji su izgubili svoje živote na samom kraju Prvog svetskog rata. Ovaj spomenik je i simbol dobrih odnosa između Slovače i Srbije, rekao je ambasador Republike Slovačke u Beogradu, Fedor Rosoha i izrazio zahvalnost na brizi koju grad Kragujevac i Kragujevčani vode prema znamenju koje čuva sećanje na slovačke vojnike.

Spomenik slovačkim vojnicima, pripadnicima 71. austrougarskog pešadijskog puka podigao je zahvalni srpski narod za poštu i sećanje na njihov podvig i suprotstavljanje besmislenim ubijanjima. Zbog toga je 44 vojnika osuđeno na smrt a spomenik je podignut nedaleko od njihovog stratišta na Stanovljanskom polju.

Podvig slovačkih vojnika koji su odbili da učestvuju u streljanju Kragujevčana je čin koji je duboko povezao naša dva naroda. U to vreme kao i danas, Kragujevac i Kragujevčani podjednako poštuju podvig svakog vojnika i date žrtve za slobodu našeg naroda bez obzira kom narodu pripada, rekao je Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Negovanje sećanja i međusobnog poštovanja učvrstilo je veze naše dve zemlje i naroda i svake godine zajedno šaljemo poruke o besmislu rata i stradanju nevinih civila, poručio je on.

Post Author: Milan

Ostavi komentar