Polaganjem venaca odata pošta stradalim Romima i Romkinjama u Aušvicu

Polaganjem venaca kraj spomenika Kristalni cvet u Šumaricama odata je pošta stradalim Romima i Romkinjama u Aušvicu, u noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine. U ime Grada, vence su položili dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja. Poštu stradalim Romima i Romkinjama odali su i predstavnici ROMAKTED-a, Spomen-muzeja „21. Oktobar“ i romske zajednice.

Simbol našeg grada je stradanje đaka i profesora, među kojima je najmlađi bio Živorad Milosavljević, romsko dete koje je stradalo s nepunih dvanaest godina, istakla je dr Damnjanović. Među streljanim đacima je takođe bilo i romskih đaka. Kroz istoriju, deleći sudbinu svih naroda u svim zemljama sveta, Romi su čuvali svoj identitet i učestvovali u lepim, ali i u tragičnim događajima. Malo je zapisa koji svedoče o tome da je romski narod učestvovao u Balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, NOB-u. Grad Kragujevac se s pijetetom seća stradanja Roma i Romkinja i čuva od zaborava žrtve koje su položili u ratovima na ovim prostorima i širom sveta.

Noć između 2. i 3. avgusta 1944. godine, kada je u gasnim komorama Aušvica ubijeno više od tri hiljade Roma, većinom dece i žena, je u romskoj zajednici poznata kao „Crna noć“, kazala je Tanja Đorđević, facilitatorka ROMAKTED programa Saveta Evrope. Poštu stradalima odajemo ispred spomenika Kristalni cvet, koji je simbol stradanja Roma i Romkinja u Kragujevcu, i sećanjem na njihove žrtve šaljemo poruku da se ovakav zločin nikada ne ponovi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar