Podrška ministarstva Kragujevcu za mere populacione politike

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije, gradu Kragujevcu je u okviru sufinansiranja mera populacione politike i podrške porodicama i deci odobrilo sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti u ukupnom iznosu od 14.474.000 dinara.

Kao jedinica lokalne samouprave, grad Kragujevac godinama unazad ulaže znatna finansijska sredstav za podršku roditeljstvu kroz pronatalitetne mere, među kojima je finansiranje vantelesne oplodnje ali i mere vezanih za sufinansiranje boravka dece u vrtićima predškolskih ustanova čijije osnivač Grad i 20 privatnih vrtića, podsetila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zadravstvenu i socijalnu zaštitu. Ove mere, ali i mere poput besplatnog prevoza i udžbenika za prvake bile su preduslov, istakla je ona, za dobijanje finansijske podrške Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kojima ćemo do kraja 2023. godine realizovati niz aktivnosti.

Ovim sredstvima će biti obnovljena stolarija, prozori i vrata u vrtiću Švrća PU „Đurđevdan“ gde se planira i radionica za roditelje i staratelje o razvijanju responzivnosti za decu ranog uzrasta.

U cilju očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja, rešavanja problema neplodnosti, puta ka zdravijem materinstvu, planirana je nabavka medicinske opreme za primarni nivo zdravstvene zaštite. Tako će Služba za zdravstvenu žena Doma zdravlja biti opremljena sa dva kolposkopa, novim ultrazvučnim i CTG aparatom i tri mikroskopa za citologiju.

Radi očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih i prevencije polno prenosivih bolesti, popularizacije HPV vakcine, prevencije maloletničkih brakova tokom godine biće organizovane i edukativne radionice, najavila je Damnjanović, zahvalivši se Ministarstvu što je, odobrenim sredstvima prepoznalo dosadašnje napore i ulaganja grada Kragujevca u mere populacione politike. Aktivnosti koje ćemo njima realizovati, obnoviti vrtić i novim aparatima opremiti Službu za zdravstvenu zaštitu žena, omogućavaju nam da pratimo prioritete Vlade Srbije i ministarstva a to su poboljšanje demografske slike i briga o porodici, poručila je Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar