Početak rada Centralne citolaboratorije Doma zdravlja Kragujevac

U Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 23-29. januara, održana je svečana konferencija povodom početka rada Centralne citolaboratorije u Domu zdravlja Kragujevac u kojoj će se obavljati citološka dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice za ciljnu populaciju žena iz 14 zdravstvenih ustanova sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Uz podršku lokalne samouprave i aktivno učešće Doma zdravlja Kragujevac, mi danas imamo priliku da ojačamo kapacitete sistema zdravstvene zaštite za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice, istakla je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropske asocijacije za kontrolu raka, na teritoriji svih zemalja se posebno podržavaju i promovišu aktivnosti za rano otkrivanje raka grlića materice. Mi ćemo na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga zalaganjem sistema zdravstvene zaštite – Doma zdravlja Kragujevac i Instituta za javno zdravlje Kragujevac da intenziviramo sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice. Rak grlića materice je potpuno preventabilna bolest, koja se sprečava ranim otkrivanjem i dijagnostikom, poručila je direktorka „Batuta“.

Grad Kragujevac je usvojio Plan javnog zdravlja za period od 2019-2026. godine, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Očuvanje i unapređenje reproduktiuvnog zdravlja žena za nas predstavlja najvažniju komponentu saradnje sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac. Podršku Instituta za javno zdravlje „Batut“ smo imali tokom letnjeg perioda kada smo imali organizovani skrining dojke. Otvaranje Centralne citološke laboratorije u Domu zdravlja Kragujevac za Šumadijski upravni okrug i Pomoravski okrug obuhvatiće 14 domova zdravlja i oko 50 000 žena na godišnjem nivou.

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak u populaciji u Srbiji, ali i u celom svetu, rekao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. Cilj Ministarstva zdravlja i naš cilj je da na vreme otkrijemo promene na grliću materice da bi one mogle da se tretiraju na vreme i da naše pacijentkinje ostanu žive. Citološka laboratorija u Kragujevcu će pokrivati 14 domova zdravlja sa područja Šumadije i Pomoravlja. Žene od 25 do 64 godina, biće pregledane u svojim matičnim domovima zdravlja, a zatim će pločice sa brisevima ginekolozi slati da budu pregledane u našoj Citološkoj laboratoriji. Ukoliko nešto bude sumnjivo, pregled će izvršiti supervizor, a žene će elektronskim putem dobijati rezultate.

U Srbiji od karcinoma grlića materice oboli od 1000 do 1300 žena, što predstavlja oko 25 žena na 100 000 stanovnika, a svetski cilj je da taj broj padne na manje od četiri žene na 100 000 stanovnika. Reproduktivno zdravlje žena je veoma važno i cilj je podizanje svesti o merama prevencije i da žene koriste dostupne mere primarne prevencije.

U citolaboratoriji Doma zdravlja Kragujevac radiće osam citoskrinera koji su stekli akreditovani sertifikat u GAK „Narodni front“ u Beogradu za cervikalnu citologiju i koji su zaduženi za prvo čitanje preparata. Petoro specijalista ginekologije koji poseduju akreditovani sertifikat zsupervizora biće zaduženi za drugo, supervizijsko čitanje preparata.

U Šumadiji je 2020. godine 76 žena imalo rak grlića materice, a više od deset pacijentkinja je umrlo od tog karcinoma. Skrining pregledi su prilika da se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar