Počela vakcinacija u mobilnom vacinalnom punktu – autobusu

U Kragujevcu je danas počela vakcinacija u mobilnom vakcinalnom punktu, odnosno autobusu koji će svakodnevno menjati lokacije. Građani koji su želeli da se vakcinišu danas prepodne mogli su to da urade u autobusu koji je bio parkiran na parkingu između Lidla i Rode. Početak vakcinacije u pokretnom punktu obišla je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović.

Mobilni vakcinalni punkt predstavlja veliku želju i dodatni napor grada Kragujevca, osnosno Štaba za vanredne situacije na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, da na najbolji mogući način omogući postizanje kompletne imunizacije, a posebno naših sugrađana koji su se najmanje vakcinisali, a to su mladi uzrasne kategorije od 18 do 30 godina, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Pokretni vakcinalni punkt obilaziće različite delove grada, Šumarice, Veliki park, jezero, sportske objekte, lokacije ispred tržnih centara i mesta gde se okupljaju mladi, a tokom trajanja Arsenal festa od 24. do 26. juna nalaziće se ispred Kneževog arsenala, jer je pored vakcinacije uslov da posetioci imaju antitela, odnosno da su preležali Kovid ili brzi antigenski test koji će organizatori festivala pribaviti. Ona je podsetila da se vakcinalni punkt u Hali Gordana Goca Bogojević u Velikom parku zatvara 21. juna, da će u TC Plaza biti otvoren do kraja juna, a onda ostaje pokretni vakcinalni autobus o čijem će kretanju i pozicioniranju građani biti blagovremeno obavešteni. Do sada je prvu dozu vakcine primilo oko 72 hiljade građana, a 67 hiljada je kompletno imunizovano. Članica Gradskog veća je apelovala na sugrađane a posebno mlade da se vakcinišu, jer će virus tražiti spas i naći ga kod mlađih uzrasnih kategorija i poručila da se ne opuštamo previše jer se protivepidemijske mere još uvek primenjuju.

U autobusu za vakcinaciju građanima su na raspolaganju vakcine kineskog proizvođača Sinofarm i proizvođača Fajzer, a kako bi bili bliže građanima plan je da mobilni punkt bude na mestima u gradu gde je najveća frekvencija ljudi, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevca. Uz zahvalnost gradonačelniku na inicijativi i kompaniji Ariva koja je donirala autobus on je poručio građanima da ukoliko nisu imali vremena a žele da se vakcinišu to mogu da učine u autobusu. Iako zadnja dva dana beležimo pet ili 10 novih slučajeva zaraze korona virusom, epidemiološka situacija u Kragujevcu je i dalje povoljna, čemu je doprinela imunizacija 50 odsto građana kao i 27000 ljudi koji su preboleli virus. Antić smatra da ovog leta nećemo imati veliki skok epidemije, kao što je to bilo prošle godine u ovo vreme.

Kompanija Ariva, koja u Kragujevcu posluje od 2015. godine od početka epidemije pridržavala se svih mera koje je propisao Krizni štab, a zbog dobre saradnje sa gradom Kragujevcom i JKP „Šumadija“ koja je brendirala autobus odlučili su da pomognu u procesu imunizacije, kazao je menadžer ove kompanije Dragan Dobrić.

Građani koji žele da se vakcinišu danas od 17.00 do 20.00 sati to mogu da učine u autobusu na Trgu kod krsta. U nedelju 20. juna autobus će od 10.00 do 14.00 sati biti na parkingu kod crkve na Aerodromu, a od 17.00 do 20.00 sati vakcinacija će biti moguća takođe na Trgu kod krsta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar