Pobednicima konkursa „Možeš da kupiš zvanje, ali ne i znanje“ uručene nagrade

Srednjoj stručnoj školi, danas su uručene nagrade pobednicima konkursa „Možeš da kupiš zvanje, ali ne i znanje“ koji je uz podršku grada Kragujevca organizovao Lokalni antikorupcijski forum grada Kragujevca u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i organizacijom Transparentnost Srbija, u okviru Projekta za odgovornu vlast. Dodeli priznanja prisustvovali su Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, Zorica Sorak predsednica LAF-a i Ana Martinović pomoćnica direktora USAID-a na Projektu za odgovornu vlast.

U kategoriji literarnih radova, prvu nagradu osvojili su Veljko Prodanović, učenik osmog razreda osnovne škole “Dragiša Luković Španac” i Veljko Petrović, učenik četvrtog razreda Druge kragujevačke gimnazije. Kada je reč o likovnim radovima, prve nagrade su osvojile Jelisaveta Marković, učenica sedmog razreda OŠ “Radoje Domanović” i Anđela Milovanović, učenica prvog razreda turističko-ugostiteljske škole “Toza Dragović”. Osim prvog mesta za najbolje radove, još osam učenika osvojilo je nagrade za drugo i treće mesto u obe kategorije. Nagrađeni su i njihovi nastavnici-mentori.

Cilj konkursa bio je da se podigne svest mladih o važnosti sprečavanja i borbe protiv korupcije, kao i da se unaprede znanja o tome kako mladi vide i prepoznaju nepotizam kao jedan od oblika korupcije koji je najprisutniji u društvu.

Važno je razvijati svest kod mladih da je korupcija i mito nešto protiv čega moramo da se borimo da bismo napredovali kao društvo, da ne bismo rasipali novac, sredstva, da se ne bi trgovalo uticajem. Novac koji odlazi na mito, korupciju, netransparentne projekte je novac koji može da se značajnije iskoristi. Na taj način stvara se društvo u kome najbolji ljudi nemaju priliku da se istaknu u svom okruženju. Vrlo je značajno da na ovim temama radimo od malih nogu, da radimo sa mladima, kako bismo smenom generacija postigli bolje rezultate u borbi protiv mita i korupcije – kazao je Aleksić.

Ana Martinović pomoćnica direktora USAID-a na Projektu za odgovornu vlast istakla je da je veoma zadovoljna saradnjom sa LAF-om na ovom projektu. Grad Kragujevac sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) ima potpisan  memorandum o saradnji na osnovu koga se sprovode i drugi projekti koji se bave unapređenjem rada Gradske uprave, učešća građana na lokalnom nivou i uključenja srednjih škola u Kragujevcu u identifikaciju projekata za unapređenje školskih zgrada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar