PKS : Rekordan broj vina na 9.salonu vina u Kragujevcu

U Kongresnom centru hotela Kragujevac, 5. i 6. aprila održava se 9. Salon vina Kragujevac. Ova vinska manifestacija, koju organizuje Vinski viteški red Šumadije (https://www.vinskivitezovisumadije.org/strana/salon-vina/), postala je nezaobilazno mesto za ljubitelje vina i profesionalce iz vinskog sveta.

Prvi dan, 5. april, rezervisan je za susrete vinara i profesionalnih kupaca, predstavnika sektora Retail i HoReCa, distributera, vlasnika vinoteka, restorana i hotela. Predavanje i panel diskusija na temu marketinga u vinskom sektoru se organizuju uz podršku Privredne komore Srbije- Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Subota, 6. april, rezervisana je za ljubitelje vina. Od 12 do 20 časova, posetioci će moći da uživaju u degustaciji vina, autentičnoj hrani, edukativnim radionicama i stručnim predavanjima. Ove godine na Salonu učestvuje 109 izlagača, 86 vinarija iz Srbije i regiona, sa preko 500 vina, 10 proizvođača gastro specijaliteta, 10 izlagača opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, a biće predstavljene i tri knjige sa vinskom tematikom.

Poseban deo Salona biće posvećen predstavljanju srpskih organskih vina, dok će u saradnji sa onlajn magazinom Vino.rs i Centrom za razvoj vinskog turizma biti dodeljena nagrada za najveći doprinos vinskom turizmu u 2023. godini vinariji „Atelje vina Šapat“ iz Novog Slankamena.

Srbija je tokom 2023. godine izvezla vina u vrednosti od 22 miliona evra, što čini rast izvoza od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Podršku organizaciji i radu salona vina daju: Privredna komora Srbije- Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Grad Kragujevac i Gradska turistička organizacija Kragujevac, te brojni partneri i profesionalne asocijacije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar