PKS : Obuka na temu „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada“

Privredna komora Srbije, u saradnji sa USAID Srbija, organizuje od početka jula do polovine septembra ove godine seriju besplatnih obuka na temu „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada“ u okviru projekta „Bolja energija“, namenjene organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja. Projekat „Bolja energija“ ima za cilj podsticanje efikasnijeg korišćenja čiste energije u građevinarstvu i poboljšanje energetske bezbednosti u postojećim stambenim zgradama.

Prvi krug obuka se održava u periodu od 5. do 13. jula, a drugi od 25. avgusta do 15. septembra ove godine u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i regionalnim privrednim komorama u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i Nišu.

Prva obuka u Kragujevcu, održana je u utorak 11. jula 2023. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije- Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Učesnici radionice, profesionalni upravnici iz Kragujevca, Trstenika, Jagodine i energetski menadžeri Grada Kraguevca i Jagodine, stekli su znanja o mogućnostima unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, osposobljeni su da identifikuju potrebe za energetskom rekonstrukcijom zgrade, kao i da pronađu raspoložive modele finansiranja, izvore sredstava i procedura neophodnih za unapređenje efikasnosti. Predavač na obuci u Kragujevcu, bila je ekspert Privredne komore Srbije za energetsku efikasnost, Milica Knežević.

Obuci menadžera zgrada i resornih službenika lokalnih samouprava prethodila je obuka trenera koje je angažovala Privredna komora Srbije. Trenere su obučavali eksperti USAID projekta „Bolja energija“: Ankica Barbulov, ekspert za modele finansiranja mera energetske efikasnosti, Bojan Gajić, ekspert za energetski menadžment, Gordana Vujanović, ekspert za energetsku efikasnost u zgradarstvu i Slobodan Jerotić, ekspert za energetsku efikasnost (EE) i obnovljive izvore energije (OEI).

Petogodišnji projekat USAID „Bolja energija“ usmeren je na poboljšanje energetske efikasnosti u višestambenim zgradama na opštinskom nivou i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar