PK : Okrugli sto na temu “Poslovanje privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini – perspektive daljeg razvoja”

U prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Kragujevac je u utorak 28. februara 2023. godine održan okrugli sto na temu “Poslovanje privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini – perspektive daljeg razvoja”, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Okrugli sto je organizovan kao rezultat inteziviranja saradnje između ove dve institucije i zajedničkog rada na unapređenju poslovanja privrednih subjekata i stvaranja uslova za razvoj boljeg poslovnog okruženja.

U uvodnom delu okruglog stola Predrag Lučić, direktor Privredne komore Srbije- Regionalne privredne komore Kragujevac, je ocenio da je privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini, uprkos otežanim uslovima poslovanja, ostvarila rast izvoza i značajan spoljnotrgovinski suficit. On je naglasio značaj tržišta EU, imajući u vidu da je 85% izvoza privrede Grada Kragujevca u 2022. godini realizovano na tržištu EU. Dekanka Ekonomskog fakulteta, prof. dr Milena Jakšić, se posebno osvrnula na ulogu Univerziteta u Kragujevcu u oblasti zelene tranzicije i digitalizacije kompanija. Tokom diskusije je naglašen značaj obrazovanja kadrova za potrebe kompanija, posebno kroz program dualnog obrazovanja.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini iznosila je 3,230 milijarde evra. Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini je ostvarila rast izvoza od 6,5 % uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 392 miliona evra. Privreda Grada Kragujevca je u istom periodu ostvarila izvoz u iznosu od 666,7 miliona evra, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 104 miliona evra.
Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u 2022. godini su bili setovi provodnika i kablovi; tramvaji; cevi i creva od plastičnih masa; nameštaj i delovi.

Učesnici okruglog stola su bili predstavnici poslovne i akademske zajednice, Narodne banke Srbije i Nacionalne službe zapošljavanja.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar