Pismo „Sindikata Namenske“ Aleksandru Vučiću

Sindikat “Zastava oružja” u otvorenom pismu traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne potpiše zakon koji je Narodna skupština usvojila, a kojim se, između ostalog, predviđa i prodaja kapitala fabrike u Kragujevcu.

U pismu koje je dostavljeno predsedniku Vučiću ističe se da su zbog svog značaja i istorijske dimenzije, kao i trenutnih geopolitičkih prilika u kojima se država Srbija nalazi, radnici fabrike mišljenja da fabriku treba sačuvati kao državnu, te da bi “Zastava oružje” trebalo da bude osnov i temelj buduće reindustrijalizacije Srbije, s obzirom da je srpska industrija uništena poslednje dve decenije potpuno promašenim konceptom privatizacije.
“Iskustva prošlosti nas uče da kupci srpskih preduzeća svoju ekonomsku efikasnost i konkurentsku sposobnost ostvaruju i grade kroz redukciju troškova posebno u domenu radne snage. U velikom broju slučajeva kapital preduzeća se isisava i seli van društva, ostavljaju se blokirani računi, imovina se stavlja pod hipoteku a preduzeća uglavnom tonu pod teretom kreditnih obaveza. Uzroci današnjih problema fabrike se mogu tražiti u nekompetentnom upravljanju gde ne postoji odgovornost za poslovanje fabrike, ostvarene gubitke i promašene poslovne poteze, smanjenu proizvodnju i uvećane troškove. Svako preduzeće, nezavisno od oblika vlasništva, će upasti u krizu ukoliko se njime loše upravlja. Postoji niz faktora koji utiču na razvoj i poslovanje fabrike, i to nije sam po sebi samo svojinski oblik”, navedeno je u pismu sindikata.
Ako se ostvari prodaja svih vrednih resursa, pa i fabrike “Zastava oružje”, Srbija će postati poput kolonije, upozorili su Vučića “Oružari”.
“Zato je moralna i patriotska obaveza svih nas da učinimo sve da do toga ne dođe jer bi u suprotnom bio greh prema sadašnjim i budućim geenracijama. Zato radnici “Zastava oružja” apeluju na Vas da ne potpisujete Zakon i da se fabrika zbog svega navedenog izuzme iz postupka prodaje kapitala. Time biste ostali upamćeni i upisani u istorijske čitanke kao predsednik koji je uspeo da sačuva fabriku oružje kao svoju, za grad Kragujevac, za Srbiju i za neke buduće generacije i neke druge mlade ljude koji će raditi u njoj. Građani Kragujevca i radnici fabrike Vam ne bi zaboravili jer su ponosni na drugu tradiciju privrede koja se zasnivala na našoj fabrici“, piše u pismu koje je sindikat uputio predsedniku.

Post Author: Milan

Ostavi komentar