Peti međunarodni festival dečijeg književnog stvaralaštva

U Kragujevcu se održava Peti međunarodni festival dečijeg književnog stvaralaštva „Želim da budem dete“ u organizaciji Udruženja „Gde su knjige nema brige“ i uz podršku lokalne samouprave i Ministarstva kulture. Tim povodom za učesnike festivala upriličen je prijem u zgradi Gradske uprave na kome je pisce, profesore, glumca i predstavnike nagrađenih pozdravio član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić.

Radi se o dobro osmišljenom festivalu u prilog čemu govori veliki broj učešća pisaca iz drugih gradova i prispelih radova, kao i činjenica da konkurs nije obuhvatio samo grad Kragujevac i našu zemlju, već čitavo srpsko govorno područje, kazao je Bjeletić. Program se realizuje na više lokacija, između ostalog i na Trgu kod krsta jer želimo da festival bude vidljiv. To se sve uklapa i u lokalni plan razvoja kulture. Govorim o merama koje smo iznedrili, a koje se tiču proširenja obima kulturne participacije što podrazumeva i učešće različitih ciljnih grupa među kojima su najvažnije deca i mladi. U tom smislu ovaj festival ima težinu, promoviše kulturu čitanja, afirmiše njihove veštine pisanja poezije i proze, poručio je Bjeletić, naglasivši da Grad Kragujevac to prepoznaje, kao i Ministarstvo kulture koje ga podržava u kontinuitetu.

Predsednik Udruženja „Gde su knjige nema brige“ i osnivač festivala, Aleksandar Janjušević, kaže da je sve počelo 2019. godine kao literarni konkurs namenjen samo učenicima kragujevačkih škola i za kratko vreme se pozicionirao na mapi festivala u Srbiji. Postoje festivali sa mnogo dužom tradicijom koji traju 20, 30, 50 godina, ali sam broj pisaca koji dolazi u Kragujevac potvrđuje da radimo pravu stvar, ocenio je Janjušević.

Konkurs se inače raspisuje početkom godine, a tokom leta žiri vrši selekciju radova. Ove godine su stigli radovi iz 57 škola, 34 grada i 3 države – Crne Gore, Republike Srpske i Srbije. Uz bogat program koji će se održavati u nekoliko osnovnih škola, Centru za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i pešačkoj zoni, autorima odabranih radova danas će biti uručene nagrade.

Post Author: Milan

Ostavi komentar