Patrijarh srpski Porfirije posetio Kragujevac

Veliku duhovnu radost u Šumadijskoj eparhiji povodom posete NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija najpre su obznanila zvona sa Saborne crkve. Patrijarha je u porti hrama dočekao NJegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan, sveštenstvo, monaštvo, vernici i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima.

Nakon zajedničke molitve u Sabornom hramu, dobrodošlicu patrijarhu srpskom Porfiriju poželeo je episkop šumadijski Jovan. Došli ste Vaša svetosti kao svoj svojima i mi Vas tako od srca primamo i dočekujemo. U ovim pashalnim danima došli ste da nas duhovno okrepite i osnažite u nošenju našeg krsta i u svedočenju imena Božijeg. I da nas blagoslovite. Došli ste danas ovde da se zajedno pomolimo Bogu za mir, dobro i napredak u našoj zemlji, za mir u celom svetu. Neka da Bog da mržnja ustupi mesto ljubavi, da u celom svetu procveta ljubav bez senke, nada bez pokleknuća, a vera bez sumnje.

Moja je radost velika što se danas nalazim u Kragujevcu, u srcu Šumadije. Iako nisam prvi put ovde, uvek sam bio ispunjen blagoslovom Božijim i znao čitavim svojim bićem da sam među braćom i sestrama, kazao je patrijarh srpski Porfirije. Radujemo se svi zajedno, jer je vreme istinske radosti. Radost i odsustvo straha jesu nešto što nam je potrebno jer su strah i tuga danas postali dominantna osećanja i dominantna atmosfera u kojoj živi čovek, koji je sav po svojoj paloj prirodi u rascepu, podeljen, nestabilan, fluidan, promenljiv. A ovo je vreme poruke Hristove i vreme dara njegovog u kojem ne samo da znamo do smo za sve drugo sazdani i da u nama postoji potencijala i mogućnosti da to ostvarimo u svojim životima, nego su radost i odustvo straha postala naša osećanja, naše emocije, naše misli, naše sveukupno stanje u ove svete dane. Jer Gospod je došao među nas, a cilj njegovog dolaska jeste da bi pobedio smrt, greh i đavola jer tu leži izvor tuge, nesigurnosti i straha, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Nakon molitve, na prijemu u Dvoru episkopa šumadijskog Jovana, gradonačelnik Nikola Dašić zahvalio se patrijarhu srpskom Porfiriju što je naš grad i celu verujuću zajednicu udostojio svojom posetom. Tom prilikom gradonačelnik Dašić uručio je Patrijarhu srpskom Porfiriju i episkopu Šumadijskom Jovanu majice sa motivima rok grupe Smak i pozvao crkvene velkikodostojnike na koncert te grupe povodom Dana grada – 6. maja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar