Partnerstvom do osnaženih i razvijenih jedinica lokalnih samouprava

U organizaciji Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i privredu Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije u Kragujevcu je održan forum „Partnerstvom do osnaženih i razvijenih JLS“.

Učesnicima foruma, predstavnicima gradova Čačka, Valjeva, Požarevca, Kruševca, Novog Pazara, predstavljeni su aktuelni programi za privredu i preduzetništvo Ministarstva privrede. Pored ostalih tema, na forumu, predstavnici Ministarstva za evropske integracije govorili su o ulozi i značaju jedinica lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija.

Ovo je bila prilika da jedinice lokalne samouprave iznesu svoja iskustva i primere dobre prakse kako bi se međusobno umrežile.

Grad Kragujevac je ostvario značajan rezultat u pogledu poslovnih aktivnosti, odnosno privreda grada Kragujevca i regiona ostvaruje značajan spoljno-trgovinski suficit, rekao je Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu. On je podsetio da je ove godine ostvareno gotovo tri milijarde spoljno-trgovinskog suficita i da će se trend rasta nastaviti i ubuduće. Spoljno-trgovinski suficit se ogleda u tome što preko 80 posto gotovih proizvoda iz Kragujevca se izvozi, rekao je Eić.

Na forumu „Partnerstvom do osnaženih i razvijenih jedinica lokalnih samouprava“ predstavljeni su mogućnosti gradova i opština za lokalni ekonomski razvoj, kao i program dokumenata javnih politika. Govorilo se i o ulozi lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija.

Program EU PRO plus od 2010. godine sprovodi program Lokalnog ekonomskog razvoja koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije. Lokalne samouprave u Srbiji imaju ključnu ulogu u sprovođenju projekata i aktivnosti LER-a.

Novi izazovi za lokalne samouprave su spremnost da prepoznaju kojesu to razvojne potrebe, da razviju te projekte, da ih sprovedu i znaju način da isprate rezultate, pored koordinacije tog razvoja ali i da iskoriste partnerstva sa akterima iz samih lokalnih samouprava i sa drugim lokalnim samoupravama i uspostave saradnju sa gradovima iz regiona, Olivera Kostić, predstavnica programa  EU Pro Plus.

Merenje učinka u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja je metodologija koja je razvijena još pre 10 godina i kojom se ispituju kapaciteti gradova i opština iz tri oblasti.

Oblasti organizacionih i strukturnih aspekata lokalnog ekonomskog razvoja, funkcionalnih aspekata lokalnog ekonomskog razvoja i sistema usluge i instrumenata podrške lokalnom ekonomskom razvoju. Do sada su aspekti podrške sprovođeni na četiri godine ali u budućnosti će biti intezivirane i na uzorku od trideset jls radiće se svake dve godine. Ona je podsetila da je 2021. godine kada je rađeno poslednje merenje u odnosnu na prethodni iz 2018. ustanovljen napredak u visini od preko 12 posto na nivou svih konsolidovanih podataka u ove tri oblasti, Slađana Grujić, predstavnica SKGO.

Program Evropske unije za lokalni razvoj doprinosi uravnoteženijem društveno ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona-Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar