Otvoren gradski Data centar

U prisustvu Chen Bo, ambasadorke Narodne Republike Kine u Srbiji, direktora vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, predstavnika kompanije Huawei i brojnih zvanica, u Kragujevcu je pušten u rad gradski Data centar.

To je prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića kruna razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija u Kragujevcu koji ima trajno opredeljenje da se bavi digitalizacijom i razvojem elektronske uprave kao ključnim priortetima Republike Srbije. Projektom je definisana i realizovana izgradnja primarnog i disasterrecovery site –a, komunikacioni sistem i oprema za povezivanje svih organa grada, videokonferencijski sistem, IP telefonija, najsavremeniji sistemi zaštite podataka, backup, virtuelizacija i ostali servisi. Kapaciteti gradskog Data centra prevazilaze potrebe organa grada, pa će biti dostupni Univerzitetu kao i ostalim zainteresovanim korisnicima.

Realizacijom ovog projekta, a reč je o donaciji NR Kine u vrednosti dva miliona dolara, Kragujevac će se dodatno pozicionirati kao jedan od ITC centara Srbije, a izgradnjom Državnog data centra, Kragujevac će ovu poziciju proširiti i na regionalnom nivou.

Građani će moći lakše da koriste usluge transparentne, otvorene lokalne samouprave, Kragujevac je jedan od pet gradova u Srbiji čiji se podaci nalaze na e-mapi, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Radi se na povezivanju Javno komunalnog preduzeća Šumadija Kragujevac sa sistemima elektronske uprave, matičnim knjigama, MUP-om, Nacionalnom službom za zapošljavanje, što je još jedan vid dobre saradnje grada i Republike. Govoreći o budućim planovima, direktor vladine Kancelarije najavio je projekat Pametnih gradova i saradnju Kancelarije sa Univerzitetom.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar