Otvoren 18. Međunarodni sajam komunalne opreme „Komdel Expo 2023“

Na Šumadija sajmu danas je otvoren je XVIII Međunarodni sajam komunalne opreme „Komdel Expo 2023“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a u organizaciji Šumadija sajma, Poslovnog udruženja komunalnih delatnosti „Komdel“ i JKP Šumadija Kragujevac i uz podršku Privredne komore Srbije.

Značaj tradicionalne sajamske manifestacija ne ogleda se samo u razmeni iskustava, dobre prakse i upoznavanja sa najnovijim tehnološkim dostignućima i trendovima u oblasti komunalne privrede već i u pogledu jačanja regionalne i međuopštinske saradnje, rekao je Čedomir Rakić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je zvanično otvorio „Komdel Expo 2023“. Obavljanje komunalne delatnosti je preduslov za normalno funkcionisanje lokalnih zajednica i ostvarenje životnih potreba naših građana. Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti nastoji da podrži gradove i opštine u stremljenjima da stvori uslove za obezbeđenje odgovarajućeg kvaliteta, obima i dostupnosti komunalnih usluga, a u cilju, poručio je Rakić, poboljšanja kvaliteta života građana širom Srbije.

Slika i prilika funkcionisanja jedne lokalne samouprave je stanje u komunalnom sektoru, a ljudi koji ga danas vode u najvećoj meri imali su pred sobom zadatak da ga dovedu u racionalne i razumne okvire koje svakog dana unapređujemo, rekao je Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika. Grad će kao i do sada stajati iza svakog konstruktivnog predloga, dobre ideje i zahteva za unapređenje komunalne usluge, a na predstavnicima javno komunalnih preduzeća je da nam predoče šta moramo da uradimo a lokalna samouprava će dati sve od sebe da to i učini, kazao je Momčilović.

Kvalitet komunalnih usluga direktno utiče na kvalitet života građana. U nameri da im obezbedimo što bolje uslove, grad Kragujevac je unapređenje komunalne infrastrukture uvrstio u jedan je od prioriteta, čemu svedoči svakodnevni radovi na seoskom, prigradskom i gradskom području, rekla je Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti. Nikada se više nije ulagalo u komunalnu delatnost, a budžetom za 2023. godinu za unapređenje komunalne infrastrukture predviđeno je 650 miliona. Do sada smo najviše radili na rehabilitaciji puteva, asfaltiranju i izgradnji, što ne bismo mogli bez naših javno komunalnih preduzeća i njihovih resursa – ljudstva i mehanizacije, kazala je Angelovski naglasivši da upoznavanje tehničko tehnoloških dostignuća, razmena iskustava i ideja na ovom sajmu pruža mogućnost da posao obavljaju još efikasnije.

Efikasnost, stručnost i transparentnost su ciljevi kojima svi težimo, a složenost i važnost problematike sa kojima se susrećemo tokom rada, sa jedne i dinamika razvoja tehnike i tehnologije, s druge strane, zahtevaju od svih nosioca pružanja komunalnih usluga unapređenje kvaliteta rada, kazao je Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija. On je dodao da ovakvi susreti  mogu da doprinesu podizanju visokih standarda u pružanju komunalnih usluga a samim tim i nivou kvaliteta života i rada naših sugrađana.

Direktor Šumadija sajma, Aleksandar Štajn kazao je da je Komdel Expo jedina sajamska manifestacija ovakvog tipa u državi i predstavlja epicentar dešavanja u komunalnom sektoru, istakavši da je ove godine sajam okupio najviše izlagača. Naš zadatak, poručio je on, da ovaj sajam bude sve bolji i bolji.

Sajam komunalne opreme „KOMDEL EXPO 2023“ otvoren je do petka 22. septembra. Radno vreme je od 10 do 17 časova, a ulaz i parking za sve posetioce su besplatni.

Post Author: Milan

Ostavi komentar