Oprez sa pirotehnikom u vreme predstojećih praznika

Gradski štab za vanredne situacije na šestoj redovnoj sednici doneo je zaključak na osnovu kojeg će Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju sprovoditi pojačan inspekcijski nadzor za vreme predstojećih praznika zbog nelegalne prodaje i moguće upotrebe pirotehničkih sredstava na teritoriji grada Kragujevca. Prema rečima v.d. načelnika te uprave Bobana Petrovića, mere pojačanog nadzora biće na snazi u periodu od 25. decembra do 13. januara naredne godine, a cilj je sprečavanje ilegalne prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava. Naši inspektori i komunalni milicionari će svoj rad bazirati na onim mestima gde se najčešće vrši nelegalna odnosno vanpijačna prodaja. Tamo gde zateknemo lice koje prodaje pirotehnička sredstva, sledi oduzimanje i procesuiranje u skladu sa važećim zakonskim odredbama. Pored toga, naša delatnost će se ogledati i u preventivnom delovanju. To podrazumeva pojačano prisustvo pripadnika komunalne milicije u zonama osnovnih i srednjih škola i vrtića, kako bi i na taj način preventivno delovali na najranjivije kategorije našeg stanovništva.

Vladica Momčilović šef Odseka Uprave za vanredne situacije, podsetio je da se u promet mogu stavljati samo pirotehnička sredstva koja su odobrena odgovarajućim rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i koja se nalaze na listi eksplozivnih materija koje se mogu stavljati u promet, a koja je takođe izdata i odobrena od strane MUP – a. Prodajom pirotheničkih sredstava mogu se baviti isključivo pravna lica ovlašćena za takvu vrstu delatnosti. On je upozorio da je zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava drugog razreda maloletnim licima, a fizička lica koja ih neovlašćeno upotrebljavaju na javnom mestu, na način kojim se remeti javni red i mir ili ugrožava bezbednost građana, čine prekršaj shodno članu 7. Zakona o javnom redu i miru. Iz Uprave za vanredne situacije upućen je apel sugrađanima da za vreme predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, odnosno da budu veoma oprezni prilikom upotrebe i da ih kupuju isključivo u ovlašćenim firmama.

Na sednici je razmatrana i aktuelna epidemiološka situacija u gradu, koja je kako je ocenio Nebojša Ranković direktor Instituta za javno zdravlje, stabilna sa tendencijom pada učestalosti oboljevanja od korona virusa. U poslednja 24 sata testirano je 388 lica u Respiratornom centru Doma zdravlja od čega je 42 sugarađna pozitivno. Virus i dalje cirkuliše na teritoriji Srbije i Kragujevca tako da je preporuka o poštovanju preventivnih mera i dalje na snazi.

Na današnjoj sednici usvojen je i Godišnji plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije za narednu godinu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar