Održana svečana sednica Skupštine grada, uručene Đurđevdanske nagrade

Svečana sednica povodom Dana grada održana danas u zdanju Stare skupštine, počela je minutom ćutanja zbog tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu.

Sednici su prisustvovali ministar informisanja i telekomunikacija dr Mihailo Jovanović, izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar, predstavnici ambasada Rusije i Palestine, pravosuđa, akademske zajednice, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan Mladenović, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić, delegacija prijateljskog grada Ingolštata.

– Praznik oko kojeg se sabiramo da zajedno sa svojim dragim gostima i prijateljima obeležimo Dan grada Kragujevca, protekao je u senci dve velike tragedije u našoj zemlji. Gubitke ne možemo da prebolimo, niti da zaboravimo. I zato, neka ova sednica u slavu Đurđevdana bude prilika da se podsetimo naše snage i izdržljivosti, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Na svečanoj sednici gradonačelnik Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović uručili su Đurđevdanske nagrade.

Ovogodišnji laureati Đurđevdanske nagrade su Dejan Petrović i Saša Vujić Vuja za oblast umetnosti, dr Valentina Opančina, za oblast nauke. U oblasti obrazovanja ovogodišnji dobitnik je OŠ “Prota Stevan Popović“Teodora Vukojević za oblast sporta, Tatjana Marinković i Danijela Nešović u oblasti humanitarnog karaktera.

U ime dobitnika, na svečanoj sednici je govorila dr Valentina Opančina koja je s ponosom istakla da su Kragujevac i zdanje Stare skupštine čuvari prošlosti i dokaz da vreme prolazi ali da temelji srpske državnosti i vladavine prava koji su ovde uspostavljeni, opstaju. Država smo mi, ljudi i institucije koje predstavljamo, podsetila je dr Opančina i zahvalila se u ime nagrađenih.

Odlukom gradonačelnika grada Kragujevca, Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dr Mihailu Jovanoviću, ministru informisanja i telekomunikacija i kompaniji Agromarket.

Izaslanik predsednika Republike Srbije kome je uručena plaketa, Milorad Veljović, preneo je poruku predsednika Vučića.

– Kragujevac je motor razvoja Šumadije i Srbije, kao što je i Srbija danas motor razvoja Balkana. Pre svega, izgradnja novog Kliničkog centra, a polovinom sledeće godine proizvodnja prvog vozila na električni pogon. Početkom septembra ili oktobra počeće izgradnja najlepšeg stadiona u Srbiji “Čika Dača“. Država će to uložiti oko 90 miliona evra i mislim da će to biti i ponos i Kragujevca i Šumadije i Srbije. I na kraju, izgradnja obilaznice oko Kragujevca i brze saobraćajnice do Mrčajevaca. To je ono što će vrlo brzo učiniti Kragujevac još većim i značajnijim gradom, kazao savetnik predsednika Vučića, Veljović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar