Odata počast Antu Plazibati

Revolucionar Ante Plazibat, rođen u Dalmaciji 1914. godine, bio je komesar 17. udarne divizije i jedan od prvih heroja koji je u borbi za oslobođenje Kragujevca poginuo od nemačkog okupatora. Stradao je 20. oktobra 1944. godine nedaleko od mesta gde je i sahranjen. Kraj spomenika revolucionara iz Dalmacije, vence su danas položili predstavnici lokalne samouprave Sanja Tucaković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu i Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Naša je dužnost da se ne zaborave svi oni koji su se borili za oslobođenje grada Kragujevca i Kragujevčana, među kojima je bio i Dalmatinac Ante Plazibat, poginuo u poslednjim danima borbe za oslobođenje Kragujevca, 1944. godine. Zahvaljujući takvim herojima i borcima mi danas uživamo jednu od najvećih vrednosti čovečanstva a to je sloboda, poručila je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za za lokalnu samoupravu i podsetila da je oktobar mesec kada se svi mi pa i ceo svet priseća žrtava Drugog svetskog rata.

Plazibat Ante, revolucionar iz Dalmacije poginuo je u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine. Osnovna organizacija Narodnooslobodilačkog rata u njegovu čast, podigla je spomenik 1964. godine.

Pored predstavnika grada kraj spomenika vence su položile delegacije SUBNOR-a i političkih partija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar