Obeleženo 105 godina od streljanja slovačkih vojnika

Polaganjem venaca kraj Spomenika streljanim Slovacima u Kragujevcu  je obeleženo 105 godina od dana kada je 44 pripadnika rezervnog trenčinskog 71. pešadijskog puka austrougarske vojske pogubljeno jer je pružilo otpor ratu i besmislenom stradanju. Vence su položili ambasador Republike Slovačke Fedor Rosoha, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Spomen parka „Kragujevački oktobar“, nevladinih organizacija i građani.

Danas, dok stojimo ovde zajedno, ne samo da se prisećamo stradanja, već i iskazujemo našu odlučnost da gradimo društvo utemeljeno na jednakosti, toleranciji i miru, kazao je predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović. Svako ima pravo da živi u miru i slobodi, bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, naglasio je on i pozvao sve da zajedno nastave da se zalažu za dijalog, razumevanje i očuvanje mira i dostojanstva svih ljudi. Neka današnji komemorativni skup bude prilika da još jednom iskažemo svoje poštovanje prema žrtvama i istaknemo vrednost života i važnost zajedništva i međusobnog poštovanja. Samo zajedničkim naporima možemo da gradimo bolju budućnost za našu decu. Kragujevac veruje u budućnost mira, poručio je Petrašinović.

Ponovo smo se sastali na Stanovljanskom polju da odamo počast vojnicima koji su se herojski postavili protiv rata i ugnjetavanja. Iako je njih 44 ovu pobunu platilo životima, moralno i duhovno oni su dospeli na pijedastal koji slavi čovečanstvo, rekao je ambasador Fedor Rosoha. Godine koje su prošle nisu umanjile hrabrost i odvažnost slovačkih vojnika, dodao je on i zahvalio se gradu Kragujevcu što već skoro čitav vek primereno, dostojanstveno i sa poštovanjem brine o njihovom poslednjem počivalištu. Drago mi je da se žrtva koju su podneli na kraju Prvog svetskog rata ne zaboravlja. Spomenik pored kojeg stojimo smatramo i simbolom izuzetnih odnosa Slovačke i Srbije i naša dva naroda, poručio je Njegova ekselencija, ambasador Rosoha.

Danas, 105 godina posle, sećamo se hrabrih vojnika koji su, iako svesni da će cenu pobune platiti svojim životima, ustali protiv jačeg, smatrajući da je ta cena dovoljno vredna slobode. Zato je naša obaveza da ih se sećamo i sa ponosom govorimo o njihovom činu, kazao je državni sekretar, Lav Pajkić. Samo država koja pamti ima budućnost, poručio je on i naglasio da Srbija i Slovačka i danas dele iste vrednosti i već duže od veka neguju prijateljske i sadržejne odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, poverenju, podršci i ključnim pitanjima od nacionalnog interesa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar