Obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja

Odavanjem pošte i polaganjem venaca kraj spomenika „Uspenje“ obeležena je 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja u Srbiji koju je organizovalo Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih Kragujevac. U ime Grada Kragujevaca venac je položio Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada.

Ovde su sveže rane Kragujevčana. Ove ljude mi smo znali, oni su živeli sa nama, koračali, i u trenutku zastali i uzdigli se u nebesa. Od tada su tuga i bol ušli u njihove domove, a naše sećanje na njih je postalo jače.

Uvek kada prođemo pored ovog spomenika treba da se setimo da moramo u svet i sa svetom hladne glave, pragmatično i racionalno. Vreme fanfara, truba, bubnjeva, zapaljivih reči neka ostane iza nas. Država Srbija ne može da ima to za ideju vodilju. Državi Srbiji je dovoljno heroja. Mi našim herojima odajemo dužnu poštu svesni da je to malo za ono što su učinili za nas – kazao je Mladenović.

Vence kraj spomenika „Uspenje“  položili su i predstavnici Vojske Srbije, Udruženja RVI, Udruženja RMVI, GO Subnora, Pokreta socijalista, Udruženja „Srpska braća“.

U Kragujevcu, tokom bombardovanja nije bilo nijedne civilne žrtve, ali je stradalo 42 Kragujevčanina koji su u tom periodu bili na vojnim položajima.

U toku 78 dana koliko je trajalo bombardovanje u Srbiji, u Kragujevcu se 218 puta oglasio signal vazdušne opasnosti, a grad i najbliža okolina bili su izloženi neposrednim dejstvima 20 puta. Prvo dejstvo usledilo je 24. marta, desetak minuta nakon oglašavanja signala za prvu vazdušnu opasnost, kada je oko 20:35 sati pogođena kasarna „Milan Blagojević“. Kragujevac je najviše stradao 9. i 12. aprila kada je pogođena „Zastava“, 15. aprila kasarna „Radomir Putnik“ i kasarna u Divostinu i 8. maja kada je bomba pogodila poštu u naselju Aerodrom.

Građani Kragujevca bili su pod vazdušnom opasnošću ukupno 40 dana 6 sati i 33 minuta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar