Obeležen Svetski dan autizma

Kulturno – umetničkim programom priređenim u Galeriji Kuće Đure Jakšića u organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa autuzmom i agencije Teki art, uz podršku Grada Kragujevca, obeležen je Svetski dan autizma. Članovi Udruženja studenata sa hendikepom Kragujevac održali su edukativnu prezentaciju „Osobe sa hendikepom koje su menjale svet“.

Manifestaciji je u ime grada prisustvovala dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Jelena Milivojević, lokalni ombudsman sa saradnicima, predstavnici resornih službi i institucija, članovi udruženja i prijatelji.

Udruženje za pomoć osobama sa autuzmom Kragujevac ove godine deo je kampanje „Izgradimo inkluzivno društvo za osobe sa autizmom“ koja je u okviru regionalnog projekta „Jačanje otpornosti starih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID – 19 i budućih katastrofa“. Za realizaciju projekta potpisan je Memorandum o razumevanju sa Crvenim krstom Srbije koji koordinira aktivnosti u regionu, a uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

Cilj kampanje i projekta je osvrt na dosadašnji napredak u zajednici za osobe sa autizmom, ali i na rad koji predstoji na poboljšanju života osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Od početka aprila, nizom aktivnosti u Kragujevcu je obeležen datum kojim se skreće pažnja javnosti na osobe sa autizmom. U Delta parku otvoren je humanitarni štand sa radovima osoba sa autizmom. U znak podrške plavom bojom  bili su osvetljeni spomenik „Kristalni cvet“ u Šumaricama, Kuća „Đure Jakšića“ i nekadašnji hotel Dubrovnik i zgrada Osnovne škole „Rada Šubakić“ u Gruži.

Post Author: Milan

Ostavi komentar