Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, obeležen je danas u Kragujevcu, uz podršku Udruženja srpsko – izraelskog prijateljstva „Ahava“ i Grada Kragujevca. Kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u Bagremaru, cveće su položili Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada, Majan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Sanja Živković, predsednica udruženja „Ahava“, predstavnici Subnora i Vojske Srbije.

Kako godine prolaze, naše sećanje sve više dobija na značaju, jer nestaju svedoci. Grad Kragujevac godinama unazad sa ambasadom Izraela obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta. Time, na svoj način, podržavamo svetsku kampanju prava na nezaborav šest miliona stradalih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.U ime svih žrtava fašizma mi moramo da govorimo glasno. Danas, sutra i ubuduće. U suprotonom postoji opasnost da naše ćutanje prekrije njihovo stradanje – kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Majan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela istakla je da se holokaust nije dogodio slučajno, već je kulminacija milenijuma mržnje i diskriminacije u kojoj su targetirani Jevreji i da bismo napravili veliku grešku kada bismo mislili da je antisemitizam pretnja samo Jevrejima. To je pretnja slobodama za koje se čovečanstvo borilo vekovima.

Potrebno je da se sećamo zločina i zločinačkih događaja. Onoga što je dovelo do njih i onoga što je posle toga došlo. Svi smo odgovorni da buduće generacije zaštitimo i da zaštitimo sećanje na prošlost, dok gledamo na izgradnju budućnosti u kojoj treba da bude jedno slobodno i tolerantno društvo. Drugo, potrebno je da delujemo. Danas moramo da kažemo „ne“ svom zlu, i antisemitizmu, rasizmu i ksenofobiji. Jačanje ideje različitosti, jeste zapravo bogatstvo, a ne pretnja. U današnjem svetu poruke mržnje stižu i imaju široku publiku. Naša odgovornost je da taj glas utišamo – pručila je Majan Ben Tura.

Nakon igrokaza „Glasovi holokausta“ u izvođenju učenika kragujevačkih srednjih škola koji je izveden kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima, Majan Ben Tura je u pratnji svojih domaćina, posetila izložbu učeničkih radova „Jevreji u Kragujevcu“ u ogranku Biblioteke u Koloniji.

Izložba „Jevreji u Kragujevcu“ deo je projekta koji je podržan od strane Ambasade Izraela. To je zajednički projekat Ambasade i Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“. Deca koja su učestvovala u ovom projektu, pravila su slike i instalacije od recikliranog materijala, na temu prijateljstva Izraela i Srbije i oni su na vrlo specifične načine povezali naše dve zemlje, naša dva naroda, pronašli sličnosti i razlike i na osnovu njih iznedrili zajedničke ciljeve, zajednička stremljenja – kazala je Sanja Živković, predsednica Udruženja „Ahava“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar