Obeležen Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice obeležen je danas manifestacijom na otvorenom, na stadionu FK Jadrana, na prostoru koji koristi Udruženje „Bez glutena“, u organizaciji Savetovališta za brak i porodicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja LJubica“ pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca. Pobednicima konkursa pod nazivom „Moja porodica“ uručene su nagrade, a ovogodišnja manifestacija bila je posvećena porodicama koje imaju člana osobu sa invaliditetom.

Ove godine smo posebnu pažnju usmerili na civilni sektor i na brojna udruženja koja pomažu porodicama da ostanu jake, čvrste i stabilne. Da bi jedna porodica opstala ako ima člana koji je osoba sa invaliditetom ili mentalnim poteškoćama, postoje brojni servisi, prihvatilišta, dnevni boravci, brojne usluge u oblasti socijalne zaštite koje moraju biti licencirane, i one su ta pružena ruka koja olakšava jednoj porodici suživot u zajednici. Najnovija usluga je lični pratilac. To je usluga koju trenutno ostvaruje 27 roditelja u našem gradu. Potrebno je još sredstava i još mnogo drugih usluga.

Zadatak jedne odgovorne lokalne samouprave je da, pružajući socijalne usluge širokog spektra licenciranih pružalaca usluga, pomogne porodici da lakše živi, da ostane snažna i jaka – kazala je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Gordana Petronijević, direktorka Savetovališta za brak i porodicu istakla je da je porodici potrebna pravovremena i kontinuirana podrška.

Predstavnici udruženja su se potrudili da organizuju likovne radionice u okviru svojih udruženja i učestvuju na nagradnom konkursu koji je raspisan krajem aprila na temu „Porodica“. Svaki rad ima svoju poruku, a neke od njih su da je porodica u srcu, da je porodica vrednost, da je to mesto gde je čovek siguran, srećan i zadovoljan. To su njihove poruke, a naša je odgovornost da im to omogućimo – kazala je Gordana Petronijević.

Milan Stošić, predsednik Saveta za unapređenje položaja OSI zahvalio se organizatorima i istakao da je ovogodišnja manifestacija povodom Međunarodnog dana porodice inspirisana odnosom grada prema osobama sa invaliditetom.

Kragujevcu zaista može da služi na čast sve ono što čini za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i osnaživanje njihovih porodica.

Podrška porodice osobi sa invaliditetom, jako je važna. Na ličnom primeru sam osetio snagu porodice u 11 godini, kada sam ostao bez vida. Kasnije, kada sam osnovao svoju porodicu, ona mi je bila inspiracija za sve ono što sam u životu činio i postigao. Neka ovaj dan bude još jedan dobar povod i inspiracija da osobe sa invaliditetom ne doživljavamo samo na osnovu onoga što ne mogu, nego afirmišemo ono što mogu – kazao je Stošić.

Grad Kragujevac je za pobednike likovnog konkursa na temu „Moja porodica“ obezbedio nagrade – slatkiše, sportske rekvizite i kućne aparate, uz koje se porodica bolje druži. U nedelju, 15. maja biće organizovan porodični izlet u Borač, za nagrađene mališane i članove njihovih porodica.

Post Author: Milan

Ostavi komentar