Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, SPD Radnički u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca održao je niz aktivnosti, rečeno je na konferenciji održanoj u Centru za sport i rehabilitaciju OSI Iskra. U prisustvu člana Gradskog veća za sport Predraga Stevovića, predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljane Zekavice, predstavnika i članova udruženja OSI i prijatelja, u zadužbini Delta Holdinga, direktor SPD Radnički Bratislav Uraković, podsetio je na nedavno potpisan protokol o saradnji sa predstavnicima 29 udruženja osoba sa invaliditetom. Ovim dokumentom sportsko društvo se obavezalo da u objektu Centra Iskra ustupi na korišćenje teretane i pres salu za održavanje radionica i obuka, rekreacije i rehabilitacije za potrebe članova svih udruženja osoba sa invaliditetom u gradu. Danas idemo korak dalje, najavio je direktor Uraković, razvijamo saradnju sa ustanovama i udruženjima iz Šumadijskog okruga kako bi i njima otvorili vrata i omogućili korišćenje prostora u punom kapacitetu.

Kragujevac je grad koji veliki doprinos daje u unapređenju položaja licima sa invaliditetom. Tendencija nije samo deklarativna već nizom aktivnosti koje se promovišu vidimo da je svim građanima omogućeno da jednako i ravnopravno učestvuju u društvenom životu zajednice jer samo takvo društvo može biti prosperitetno, rekla je Zekavica, predstavnica resornog ministarstva. Ovakvim i sličnim aktivnostima poručujemo da je o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditeom potrebno govoriti svakog dana jer su ravnopravni članovi naše porodice, kolektiva, građani Republike Srbije i mogu dati veliki doprinos razvoju svog društva, jednaki su sa jednakima, poručila je Biljana Zekavica, pomoćnica ministra.

Kragujevac kao grad sporta istrajno i u kontinuitetu posvećeno radi na podizanju koliko sporta za opštu populaciju toliko i sporta za osobe sa invaliditetom. U prilog tome govore uspesi naših sportista i parasportsista koji u svoj grad donose najsjajnije medalje sa različitih sportskih takmičenja. Poseban akcenat stavljamo na udruženja koja predstavljaju prava i potrebe osoba sa invaliditetom jer su naša odgovornost i naša obaveza, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća i dodao da se kroz godišnji program finansiraju njihove aktivnosti pored podrške u organizaciji sportskih kampova za osobe sa invaliditetom. Tako ćemo i nastaviti, rekao je Stevović, član Gradskog veća i podsetio na uspehe Dragana Ristića, jedinog parasportistu ispod Dunava i Save koji je sa ovogodišnjih Paraolimpijskih igara u svoj grad doneo dve zlatne medalje u streljaštvu. Svega toga ne bi bilo da Grad Kragujevac ne posvećuje jednaku pažnju klubovima osoba sa invaliditetom.

Centralni događaj obeležavanja Međunarodnog dana OSI održan je u sportskoj hali Gordana Goca Bogojević na kojoj su svoje veštine prikazali rekreativci i sportsisti OSI u streličarstvu, boćanju, pikadu, stonom tenisu, šahu za slepe i slabovide. U Centru ”Iskra” biće održana promocija stripa Udruženja roditelja lica sa posebnim potrebama ”Egal”.

Post Author: Milan

Ostavi komentar