Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Kragujevcu je obeležen polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima. U ime grada Kragujevca venac je položio predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Srpska vojska je pokazala svoje herojstvo i uspela da pobedi suprotnu stranu koja je predstavljala zlo i širila strah, nered, nemir i smrt pokušavajući da naruši tadašnji poredak u svetu, istakao je Petrašinović. Naša vojska je prva nanela poraz Centralnim silama i izvojevala ogromne pobede tokom Prvog svetskog rata.

Zbog svega toga mi moramo da budemo ponosni na ovaj dan i na sve što je učinio hrabri srpski vojnik. Natalijina ramonda koju nosimo pokazuje da, kada taj cvet usahne, dovoljna je samo jedna kapljica vode da bi on ponovo oživeo. Ta kapljica vode simbolizuje kap slobode koju je srpski narod tako želeo i za koju se izborio u Prvom svetskom ratu.

Kragujevac je dao veliki doprinos za konačno oslobođenje u ratovima od 1912-1918., podsetio je Milan Vujičić, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. i istakao da treba da se s ponosom sećamo herojske borbe srpske vojske. Šumadijska divizija je bila prva srpska jedinica koja je probila Solunski front. Nakon velikih bitaka na Kajmakčalanu i proboja Solunskog fronta, oslobađajući našu teritoriju, srpska vojska je sa svojim saveznicima doprinela da dođe do kapitulacije Nemačke, Austrougarske i Bugarske, kazao je Vujičić.

Vence kraj Spomenika palim Šumadincima položili su predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, Spomen-parka Kragujevački oktobar, i MZ Centar i drugi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar