Oaze za druženje starijih sugrađana

U prethodnom periodu Grad Kragujevac je u cilju uređenja javnih zelenih površina formirao jedinstvena mesta za druženje i rekreaciju starijih građana. Jednu od već šest formiranih na teritoriji grada, u mesnoj zajednici Stara radnička kolonija, posetili su danas članovi Gradskog veća Sanja Tucaković, Maja Angelovska i Predrag Stevović.

Podsetivši da je Gradsko veće prošle godine usvojilo Zaključak o formiranju rekreativnih oaza, Sanja Tucaković je navela da se radi o oazama različite namene za više generacija. Jedna od njih jeste i senior oaza namenjena starijim sugrađanima koja za cilj ima da podstakne socijalnu interakciju među njima. Ideja je da se penzioneri koji imaju zajednička interesovanja ovde susreću i druže, da što kvalitetnije provedu slobodno vreme u prirodnom ambijentu okruženi zelenilom, kazala je Tucaković, dodavši da se na taj način doprinosi i opštem psiho-fizičkom stanju sugrađana. Ona je naglasila da su formiranje senior oaza predložili penzioneri u okviru saveta mesnih zajednica i da ih je do sada uređeno šest. U planu je da se u narednoj godini napravi još ovakvih mesta, ali i druge vrste oaza poput piknik zona, najavila je Tucaković.

U cilju uređenja javnih zelenih površina počeli smo ugledajući se na evropske gradove i to je bila početna ideja koju smo realizovali formiranjem zelenih oaza za sve generacije. Ovakve uređene javne površine, budući da smo sa savetima mesnih zajednica  birali lokacije, nemaju samo estetsku vrednost, već i da postanu mesto za odmor, uživanje, druženje i rekreaciju naših sugrađana, kazala je Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Predrag  Stevović, član Gradskog veća za sport kaže da je u nameri  podizanja sportske infrastrukture za mlađe generacije razvila i ideja za uređenjem mesta za starije i tako su nastale senior oaze sa šahovskim tablama i drugim parkovskim sadržajima. U planu je da se njihov koncept proširi sa terenima za neke sportske discipline kao što je boćanje i slično i u tom pravcu ćemo dalje raditi, dodao je on.

Senior oaze su formirane tri u užem centru grada, u mesnim zajednicama Vašarište, 21. oktobar i Stara radnička kolonija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar