O čoveku kao biću vere na Pravnom fakultetu u Kragujevcu govorio NJ.S. patrijarh srpski Porfirije

Čovek-biće vere“ bila je tema predavanja koje je NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca, episkopa šumadijskog gospodina Jovana, rektora Univerziteta, dekana i profesora, održao studentima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Mladost je burna, neukrotiva, žedna istine, pravde i slobode, i potrebni su joj uteha i podrška. U svim vaganjima koja mladost nosi, u traganju za odgovorima treba se truditi i ulagati napore kako bi oni postali vidljivi i jasni, a već su nam unapred dati – u ljubavi Božijoj, rekao je NJegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije, obraćajući su studentima u prepunom amfiteatru Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Izrazivši zadovoljstvo što je na Univerzitetu u Kragujevcu i što je u prilici da se sretne sa studentima, patrijarh Porfirije je naveo da je glavno i osnovno pitanje svih traganja, pitanje smisla života, smisla postojanja, odakle sam, ko sam, kuda idem, šta u životu znači odnos sa drugim čovekom, šta znači zajednica, šta znači smrt i u toj perspektivi šta znači život. Predavanje „Čovek – biće vere“, je glasno razmišljanje o ovim pitanjima, pojasnio je patrijarh i pozvao studente da razmišljajući, sami dorađuju, dodaju, oduzimaju, kritikuju, prihvataju ono što može biti njihovo glasno razmišljanje, odnosno iznošenje onoga što u sebi ima jedan čovek i hrišćanin.

Zahvalivši se na poseti, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Dragan Vujisić, je kazao da je današnje predavanje NJegove svetosti, način na koji Pravni fakultet, između ostalog obeležava 30 godina od kako je studijski program prava oplemenjen Crkvenim pravom. On je podsetio da je na ovom fakultetu odbranjena doktorska disertacija na temu “Pravnog položaja crkava i verskih zajednica u Srbiji i Crnoj Gori“, kao i da su studenti Pravnog fakulteta 1991. godine, prvi nakon Drugog svetskog rata proslavili Svetog Savu u akademskom prostoru, obnavljajući time tradiciju ustanovljenu na Liceju u Kragujevcu još 1840. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar