Nedelja zdravlja usta i zuba

Nedelja zdravlja usta i zuba, ove godine 33. po redu, u Kragujevcu će biti obeležena brojnim aktivnostima koje će u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola, partnerski realizovati Institut za javno zdravlje, Zavod za dentalnu medicinu i stomatološki fakultet FMN uz podršku grada Kragujevca, saopšteno je na konferenciji za medije.

Grad Kragujevac manifestaciju Nedelja zdravlja usta i zuba tradicionalno podržava još od 1991. godine i uz koordinaciju Instituta za javno zdravlje Kragujevac koji okuplja Zavod za dentalnu medicinu, školske i predškolske ustanove kao i fakultet stomatologije. Ovakvim aktivnostima skrećemo pažnju javnosti na značaj oralne higijene, zdravlja usta i zuba kao velikog javno-zdravstvenog problema, ne samo u našoj zemlji već u čitavom svetu, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Dr Damnjanović je podsetila da istraživanja pokazuju da 13 procenata naše populacije nema nijedan svoj zub, da je sa svim zdravim zubima svega 36 procenata dece uzrasta do 12 godina i 22 posto dece uzrasta 15 godina. Zbog ovih podataka je veoma važna edukacija, budući da oralno zdravlje predstavlja i stanje opšteg zdravlja populacije.

Nedavni  podaci govore da najnovije generacije, naši najmlađi sugrađani, a verovatno kao rezultat našeg preventivnog rada tokom cele godine, imaju manju incidencu karijesa i bolje stanje usta i zuba, kaže dr Zoran Kecojević, direktor Zavoda za dentalnu medicinu Kragujevac. Roditeljima i starateljima mališana, dr Kecojević je poručio i pozvao da mogu da dođu u Zavod za dentalnu medicinu, u bilo koju ordinaciju na teritoriji grada Kragujevca, van svih ovih aktivnosti, i obave preventivni pregled i drugi kurativni rad.

U saradnji sa predškolskim ustanovama, stomatolozi i tehničari Zavoda za dentalnu medicinu obavljaće preventivne preglede i predavanja u okviru vaspitnog rada sa decom kao i sa učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Ono što deca usvoje u najmlađem uzrastu ostaje usvojeno za ceo život, kažu iz PU Đurđevdan i ističu da se sa najmlađima svakodnevno radi na podučavanju o važnosti pravilne higijene usta i zuba ali i kontrola hrane i obroka koju deca jedu.

Institut za javno zdravlje je ponosan na sistem u koji su uključeni sve obrazovne i zdravstvene institucije, Zavod za dentalnu medicinu i fakultet stomatologije FMN,  što tokom čitave godine realizujemo preventivne aktvnosti o zdravlju usta i zuba u predškolskim i školskim ustanovama i to uvek uz podršku lokalne samouprave, kaže Miloš Radosavljević, koordinator za preventivne aktivnosti Instituta za javno zdravlje.

Aktivnostima o podučavanju higijene i tehnike pranja usta i zuba na prilagođen način za najmlađe uzraste koje počinju u vrtićima Crvenkapa i Kolibri a zatim u svim osnovnim školama, biće obeležena 33. Nedelja zdravlja usta i zuba. Pored ostalog, prikazaćemo kratak edukativni film o zdravim i bolesnim zubima i kako održavati zdrav i lep osmeh i podsetiti na važnost redovnog pranja zuba i preventivnih pregleda kod stomatologa. Istovremeno podsetićemo i stariju populaciju na teritoriji čitavog šumadijskog okruga jer iste aktivnosti sprovode i koordinatori Instituta u Lapovu, Batočini, Aranđelovcu, Topoli, Kniću. U ovoj nedelji se ne završavaju naše aktivnosti o promociji zdravlja usta i zuba već ih realizujemo tokom čitave godine, kazao je Radosavljević iz Instituta za javno zdravlje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar