Nastavlja se gradnja centra s bankom matičnih ćelija u Kragujevcu

Evropska investiciona banka, finansijer projekta vrednog 14 miliona evra, nije stavila primedbe na novu dokumentaciju, pa će tender za drugog izvođača radova, umesto firme „Banković”, biti raspisan u oktobru.

Gradnja naučnog centra s prvom nacionalnom bankom matičnih ćelija u Kragujevcu biće nastavljena krajem ove ili početkom naredne godine, potvrdili su za „Politiku” rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović i dekan Fakulteta medicinskih nauka (FMN) Vladimir Jakovljević. Prema njihovim rečima, Evropska investiciona banka (EIB), finansijer projekta vrednog 14 miliona evra, nije stavila primedbe na novu dokumentaciju, pa će tender za drugog izvođača radova, umesto firme „Banković”, biti raspisan u oktobru. Izgradnjom centra rukovodi Jedinica za upravljanje projektima Vlade Srbije (JUP).
– JUP je pripremio novu dokumentaciju na koju EIB nije imao primedbe, pa će tender za novog izvođača radova biti raspisan u oktobru. Tender traje 40 dana, pa bi radovi, ukoliko firme koje se prijave na konkurs ne budu imale primedbe, mogli biti nastavljeni krajem godine, pod uslovom da vremenske prilike to dozvole. Ako vreme bude loše, radovi će sigurno biti nastavljeni početkom naredne godine – kaže rektor Filipović, podsećajući da je do sada izvedeno 40 odsto radova na objektu.
Prema ugovoru sa državom iz 2013. godine, radom naučnog centra upravljaće kragujevački FMN.
– Reč je o Centru izvrsnosti Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu koji ima nacionalni značaj, budući da će u okviru njega biti formirana prva srpska banka matičnih ćelija – objašnjava dekan Jakovljević.
Prvi ugovor o izgradnji centra u Kragujevcu potpisan je 2009. godine. Taj inicijalni akt parafirali su tadašnji ministar za nauku i tehnolologiju Božidar Đelić, gradonačelnik Veroljub Stevanović i dekan FMN Nebojša Arsenijević. Posle je u više navrata menjana lokacija na kojoj centar treba da bude izgrađen, a kamen temeljac je konačno postavljen januara 2016. godine. Tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je kapsulu u temelj sa porukom: „Što čovek započne, da Bog ne ospori”, izjavivši pred novinarima da je centar sa nacionalnom bankom matičnih ćelija važan i zbog očuvanja „srpskog genetskog koda”.
Godinu i po po otvaranju gradilišta firma „Banković” je obustavila radove zbog nemogućnosti da ispuni uslove finansijera projekta – EIB, a napušteno gradilište je vremenom zaraslo u korov. Aktuelni ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, uz opasku da JUP nije radio dobro, prošle godine je poručio da centar u Kragujevcu neće postati još jedan „Skadar na Bojani”, kao i da će radovi biti okončani po izmenjenom projektu.
– Najvažnije je da mi u Kragujevcu nismo odustali, uprkos brojnim problemima koji su od početka pratili realizaciju ovog važnog posla – navodi dekan Jakovljević.
Naučni centar, koji se gradi preko puta sedišta Univerziteta u Kragujevcu, ima oko 11.000 metara kvadratnih. Izgradnja objekta i njegovo opremanje koštaće oko 14 miliona evra.
Idejni tvorac nacionalne banke matičnih ćelija je naš genetičar svetskog renomea Miodrag Stojković, koji je trebalo da vodi ovu ustanovu. Suočen sa opstrukcijama, napustio je profesorsku katedru na kragujevačkom FMN i otišao iz Srbije. Sada se naučnim radom bavi na američkom Harvardu.

Izvor : Politika

Piše : Brane Kartalović

Post Author: Milan

Ostavi komentar