Nastavak saradnje sa Italijanskim institutom za kulturu

Saradnja koju je grad Kragujevac započeo sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda, pre početka pandemija, uskoro će biti nastavljena i obogaćena novim idejama. Tim povodom, Kragujevac je danas posetio Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu koji je nedavno stupio na tu funkciju i Gabriel Gibs, operski pevač i scenski direktor. U ime domaćina, prijemu su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Filip Tomić, direktor Muzičkog centra.

Velika mi je čast što sam ovde prvi put s obzirom na to da sam došao u vašu zemlju i Beograd, pre samo nekoliko meseci. Takođe, želim da izrazim zadovoljstvo što Italija i Srbija zajednički rade na razvoju kulture. Vaš grad je poznat po tradiciji koju ima i koju neguje naročito kada je reč o muzičkoj umetnosti i smatramo da bi gostovanje eminentnih italijanskih umetnika obogatilo našu uzajamnu saradnju i doprinelo razvoju muzičke kulture u Kragujevcu. Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje veliki broj manifestacija kao što su pozorišne predstave, koncerti, izložbe, a jedno od ključnih polja saradnje je saradnja na nivou Univerziteta, gde odsek za italijanski jezik na kragujevačkom Filumu, direktno pomažemo kazao je Roberto Činkota.

Prvi korak u ovoj saradnji mogao bi da bude saradnja na polju muzike, gde bi gostovanje jedne opere moglo da spoji tri grada – Trst, Kragujevac i Užice.

Mi smo započeli saradnju sa prethodnim direktorom Italijanskog instituta za kulturu, ali je nažalost epidemija korona virusa zaustavila sve aktivnosti i sada nastavljamo sa tim planiranim aktivnostima. Konkretno, radi se o jednoj operi koja će biti izvedena u Italiji, Kragujevcu i Užicu. Na taj način pokušavamo da afirmišemo naše mlade umetnike, a tokom saradnje ćemo videti koje su to polja umetnosti najzastupljenija na našoj i na italijanskoj kulturnoj sceni i onda ćemo definisati zajedničke interese – rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar