NASSR sertifikati i obuka iz somelijerstva za kragujevačke ugostitelje

U okviru projekta „Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije KOVID – 19“ koji realizuju Grad Kragujevac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, u Vinsko-rakijskom habu danas je održana obuka iz somelijerstva, na kojoj predstavnici 21 kragujevačkog restorana uče kako da ocenjuju i degustiraju vino, edukuju se o vrstama vina, slaganju vina i hrane i kako da vino čuvaju i služe.

Program koji zajednički realizujemo a finansira se iz programa EU PRO Plus sastoji iz tri komponente, prva je uvođenje HACCP standarda u 21 ugostiteljski objekat u Kragujevcu, druga se odnosi na obuku somelijera, a treća komponenta na obuku za bariste, kazao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije. Ugostitelji su izrazili želju da uđu u proces snabdevanja industrijskih preduzeća kojima je potrebna hrana za radnike, a imajući u vidu da to ne mogu bez sertifikata, jer sve multinacionalne kompanije traže potvrdu o bezbednosti hrane odlučili smo kaže Popović da krenemo u proces sertifikacije. On podrazumeva pripremu koja je upravo završena i proces ugovaranja sa međunarodnom sertifikacionom kuća, koji je u toku. Dobijanjem sertifikata kragujevački ugostitelji će proširiti svoje tržište, povećati prihod i kvalitet svojih usluga, a njihovi gosti uživati u boljoj ponudi. Današnja obuka za somelijere je deo šireg konteksta razvoja vinske kulture, jer su ugostitelji želeli i da unaprede kapacitete i znanja svog osoblja, a imajući u vidu da je i kultura pripreme kafe sve aktuelnija, sledeća će biti obuka za bariste.

Od početka pandemije izazvane virusom korona KOVID -19 jedan od najugroženijih sektora bio je ugostiteljski. Kroz projekat se pruža direktna podrška 21 ugostiteljskom objektu, što kako ističe Gordana Marković, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, nije jedini kome grad Kragujevac pomaže.

Kragujevac je već dugo na prostoru čitave Srbije, prepoznat kao grad koji želi da ostvari saradnju sa privrednicima iz svih oblasti i osluškuje njihove potrebe. Osim što će podići nivo kvaliteta usluga, NASSR sertifikati koje će dobiti ugostitelji, značajni su i zbog toga što se u Kragujevcu povećava i izbor restorana koji će moći da pripremaju kvalitetnu hranu za decu u privatnim vrtićima. Pored podrške ugostiteljskom grad Kragujevac ulaže i u metalski i IKT saktor za čije je inovativne programe ove godine izdvojeno 10 miliona, a za podršku privredi budžetom je, kazala je Marković, za narednu godinu predviđeno 25 miliona dinara.

Inače, projekat „Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije KOVID – 19“ podržava Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO Plus, koji sprovodi Kancelarija UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar