Na međunarodnom sajmu investicija i trgovine – CIFIT u Sjamenu predstavljen idejni koncept Inovacionog distrikta

Idejni koncept prvog Inovacionog distrikta koji je od velike važnosti za dalji razvoj digitalizacije i inovacionog ekosistema u Republici Srbiji, ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, predstavio je na srpskom investicionom forumu u okviru 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, u kineskom gradu Sjamenu.

„Inovacioni distrikt nalaziće se u Kragujevcu, na samo 140 km od Beograda, gradu koji se u kratkom periodu od začelja tehnološkog razvitka, razvio u srpsku silicijumsku dolinu i važan tehnološko-inovativni centar“, izjavio je ministar Jovanović i dodao da Inovacioni distrikt predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih delatnosti u Srbiji i u regionu.

On je rekao da će se Inovacioni distrikt prostirati na 56.000m2 i da je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

„U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT – biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije u kojem će se nalaziti centar za razvoj robotike, zatim smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, istraživačke laboratorije, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, a nalaziće se i edukacioni centar za obuke studenata – mali startap prostori, hakaton za srednjoškolce, radionice za mlađi i školski uzrast, centar za promociju nauke i mnoge druge oblasti koje su važne za unapređenje naučno-tehnoloških dostignuća. U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i 5. naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu“, istakao je Jovanović.

Na srpskom investicionom forumu u Sjamenu su, pored Inovacionog distrikta u Kragujevcu, predstavljena još tri projekta Republike Srbije – Izložba Ekspo 2027, BIO4 kampus u Beogradu i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN za Srbiju, koju su zajednički izradili Vlada Republike Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar