Ministarstvo prosvete obezbedilo sredstva za novu zgradu FILUM –a

Filološko – umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, koji je od svog osnivanja punih 18 godina podstanar, konačno će dobiti svoju zgradu koja će se prostirati na 8000 kvadrata. Okvirna vrednost investicije procenjuje se na 5,7 miliona evra.
Izgradnja nove zgrade FILUM – a, jedan je od projekata koji će biti realizovan u okviru novog kreditnog aranžamana sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, rekao je u Kragujevcu Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prilikom obilaska lokacije za buduću zgradu FILUM – a, u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta.

Vrednost CEB 2 projekta je 95 miliona evra, a ugovor će biti potpisan u julu. Naš je prioritet infrastruktura u oblasti visokog obrazovanja, pošto tu dugo nije bilo ulaganja. Ukoliko sve bude teklo po planu početak radova trebalo bi očekivati naredne godine.
FILUM je sa tri odseka za filologiju, muziku, primenjenu i likovnu umetnost, jedan od naših najvećih fakulteta, istakao je rektor Univerziteta Nenad Filipović. Nastava za skoro 2000 studenata odvija se na devet lokacija.
Reč je o ozbiljnom projektu za čiju realizaciju grad nikada nije imao dovoljno sredstava, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Agonija traje jako dugo. Grad je pomogao izradu projekta za novu zgradu FILUM –a, opredelio parcelu površine 1,55 hektara u univerzitetskom kampusu, koja će biti ustupljena bez nadoknade i infrastrukturno je opremio. Ministarstvo prosvete konačno je pronašlo izvor finansiranja. FILUM je, prema Nikolićevim rečima, potpuno promenio Kragujevac. Ne samo da nam školovani umetnici ne odlaze, nego u Kragujevac dolaze novi studenti koji ovde ostaju da žive. Zbog toga je nama stalo da ovaj projekat uspe.
Izgradnjom zgrade FILUM –a u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta, Druge gimnazije, Palate pravde i legata Nikole Koke Jankovića dobijamo kompleks gde će sutra biti i novo stambeno naselje. Na ovom prostoru očekujem i jednu osnovnu školu, rekao je Nikolić, pošto se grad ozbiljno razvija u ovom pravcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar