Ministarstvo privrede pokreće stečaj u „Zastava kamionima“?!

Iako je bivšim radnicima kragujevačkih „Zastava kamiona“ Ministarstvo privrede u načelu obećalo da će im povezati staž kada steknu uslove za penziju, a da se pregovori o isplati zaostalih zarada nastavljaju početkom septembra, Privrednom sudu u Kragujevcu podnet je predlog za pokretanje stečaja u ovoj fabrici. Stečaj će biti zvanično biti pokrenut 11 septembra, pa radnici svoja prava na zaostale zarade i povezivanje staža mogu da ostvare isključivo do tog datuma. U slučaju stečaja, radnici bi se naplatili iz stečajne mase, tek posle potražioca prvog reda, odnosno teško da bi ostvarili svoja prava. U ovom momentu država duguje radnicima „Zastave kamiona“ blizu 400 miliona dinara.

Bivši radnici „Zastave kamiona“ navode da ovo nije prvi put da država ne poštuje dogovor, jer je prošle godine u pogonima fabrike formirala preduzeće „Zastava terenska vozila“,  koje na opremi „Zastave kamiona“ proizvodi vojna vozila. Slično je i sa delom zgrade u kojoj je bilo smešteno poslovodstvo i administracija fabrike, kod „Zastavinog sata“, koju sada koriste gradska uprava i država, a radnicima nije poznato kako je i na koji način taj deo pripao navedenim institucijama.

Podsećamo, država se na osnovu Protokola iz 2008, aneksi potpisani 2014 i 2015, obvezala da će povezati staž i isplatiti zarade zaposlenima u bivšim fabrikama grupe „Zastava“, ali pokretanje stečaja je siguran znak da nema nameru da ispoštuje taj dokument.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar