Ministarka Vujović uručila ugovore građanima koji su se odlučili za korišćenje subvencija za kupovinu kotlova na pelet ili gas

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca, Nikole Dašića i energetskog menadžera grada Kragujevca, Ane Radojević, uručila je danas ugovore građanima Kragujevca koji su se opredelili za korišćenje subvencija za nabavku kotlova na gas ili pelet u okviru realizacije mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora u 2022. godini. Kako bi se ova mera sprovela, Ministarstvo zaštite životne sredine i Grad Kragujevac zaključili su ugovor u vrednosti od 10 miliona dinara koji je građanima koji su se odazvali na javni poziv i konkurisali omogućio dodelu bespovratnih sredstava. Za subvencije za nabavku kotlova na gas ili pelet prijavilo se 127 domaćinstava, a dobilo je 112. Ministarstvo zaštite životne sredine učestvovalo je sa 8 miliona dinara, a Grad Kragujevac sa 2 miliona dinara.

Zaista se trudimo u ovom mandatu da napravimo veliku razliku u nečemu što je jako bitno za našu decu, a to je da imamo zdraviji, čistiji i kvalitetniji vazduh u Kragujevcu. Mi možda nismo imali tu sreću, ali se nadam da će naša deca imati.

Koristim ovu priliku da vam se zahvalim što ste odlučili da pomognete i sebi, ali i svom gradu, da koristite ekološki prihvatljivija goriva u svojim domaćinstvima i time kao individualni korisnici manje zagađujete kragujevački vazduh. Vazduh koji dišu naša deca, naše porodice, i po meni je ovo jedan od većih projekata koji je svojim naporom i zalaganjima ostvarilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine – kazao je gradonačelnik Dašić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović zahvalila se Gradu Kragujevcu na tome što je imao dobre projekte i bio uporan u svom nastupu prema ministarstvu. Zahvaljujući tome u Kragujevcu je realizovan veliki projekat zamene starih kotlova na ugalj najmodernijim kotlovima na gas koji je u velikoj meri eliminisao aerozagađenje.

Zahvaljujem vam se što ste se odlučili da prihvatite subvenciju i zamenite vaša individualna ložišta koja predstavljaju jedan od najvećih zagađivača danas ne samo u Kragujevcu već širom Srbije. Ovo je jedan vid pomoći koju vaš grad i Vlada Republike Srbije čini kako bi vam u ovim teškim vremenima olakšala i pomogla prelazak na ekološki zdravije energente. Ove godine smo odobrili 112 ugovora za subvencije i nećemo se tu zaustaviti.Sledeće godine ćemo raspisati novi javni konkurs i nadam se da će i vaše komšije videti koliko je vaše grejanje energetski efikasno, koliko je manje štetno i koliko će biti bolje grejanje u vašim domovima – poručila je Irena Vujović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar