Ministarka Đedović obišla radove na energetskoj sanaciji škole Dragiša Luković Španac

U okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekta od javnog značaja, u Kragujevcu se sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike i Grada, u ukupnoj vrednosti od 42 miliona dinara, izvode radovi na unapređenju energetske efikasnosti Osnovne škole „Dragiša Luković Španac“ u naselju Beloševac.

Radove na projektu unapređenja energetske sanacije škole, koji obuhvataju uređenje fasade, zamenu stolarije, postojećeg kotla na ugalj, kotlovima na gas, modernizaciju sistema unutrašnjeg osvetljenja, danas su obišli ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da pomaže obnovu, sanaciju i rekonstrukciju javnih zgrada među kojima je i OŠ Dragiša Luković Španac“ u Kragujevcu. Zamenom kotlova na ugalj kotlovima na gas, osim komfora za učenike i nastavnike, aerozagađenje će biti smanjeno za 60 odsto, rekla je ministarka Đedović.

Imajući u vidu da ova škola postoji skoro 100 godina, a da je poslednja rekonstrukcija obavljena još 1980. godine bilo je neophodno i veoma hitno da se sanira, naglasila je ministarka izrazivši zadovoljstvo što će učenici i nastavnici 1. spetembra ući u jedno potpuno drugačiju sredinu. Energetskom sanacijom škole benefit će imati ne samo nastavnici i učenici već i okruženje zbog smanjenja gasova koji do sada nisu bili u skladu sa kriterijumima zaštite životne sredine. Ovo je peta škola u Kragujevcu obuhvaćena energetskom sanacijom a drago mi je što ministarstvo zajedno sa lokalnom samoupravom pomaže i domaćinstvima da energetski saniraju svoje kuće i stambene jedinice, rekla je ministarka Đedović i podsetila da je po prethodnom javnom pozivu u te svrhe bilo izdvojeno 32 miliona dinara, a da kragujevačka domaćinstva u narednom periodu po novom pozivu mogu da računaju na iznos od 50 miliona dinara. To su mere koje će građanima doneti uštedu električne energije, bolje uslove života i smanjenje računa za struju i grejanje.

Zbog jako lošeg stanja, Osnovna škola Dragiša Luković Španac bila je prva škola koju sam obišao na početku svog mandata 2020. godine. Danas, zahvaljujući nadležnom ministarstvu, Vladi i predsedniku Republike Srbije, ovu školu, u jednom od najvećih kragujevačkih naselja praktično sređujemo u potpunosti, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Kada se završe radovi na energetskoj sanaciji, ove godine ćemo sredstvima Grada srediti toalete i ostaje nam fiskulturna sala, čiju ćemo obnovu uvrstiti u plan za naredu godinu. Ispisivanje dece iz beloševačke škole zbog grejenja i loših uslova rada je sada daleko iza nas, jer će Beloševac dobiti pristojnu i sređenu školu –  na ponos svima nama, poručio je gradonačelnik Dašić.

Do sada je urađen deo fasade, postavljene olučne vertikale, izolacija na delu škole, a do sredine avgusta biće završen projekat gasne kotlarnice, kaže Dejan Srećković, direktor OŠ Dragiša Luković Španac. Radovi teku po predviđeno dinamici. Po završetku energetske sanacije škole ušteda struje po proračunima biće 40 posto, a emisija štetnih gasova do 60 procenata, što predstavlja dobrobit, ističe Srećković, za učenike, lokalnu zajednicu i sve nas koji ovde radimo i živimo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar