Ministar bez portfelja zadužen za odnose Srbije i dijaspore Đorđe Milićević boravio u Kragujevcu

U Kragujevcu je juče boravio ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević sa saradnicima koji se u zgradi Gradske uprave sastao sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i njegovim zamenikom Ivicom Momčilovićem.

U prošlosti smo često zaboravljali odnos prema više miliona Srba koji žive van Srbije a žele da imaju dobru komunikaciju. Taj odnos je veoma bitan i danas se o njemu dosta razmišlja a to su bile teme današnjeg sastanka sa ministrom i njegovim saradnicima, kazao je gradonačelnik Dašić. Jedna od ideja je da se u Kragujevcu ali i u drugim gradovima Srbije organizuju manifstacije na koje će dolaziti naša deca iz dijaspore i tako podsete svoje tradicije, a deca iz Kragujevca upoznaju sa decom preko puta ne bi li se gradili međuljudski odnosi bazirani na lepim emocijama i dobrim vibracijama. Bilo je reči i on investicionim konfenercijama koje su značajne za naše ljude koji se bave ozbiljnim biznisom u drugim zemljama i žele da investiraju u državu odakle potiču, a mi, pre svega nadležno ministarstvo trebalo bi da uspostavi kontakte kako bi što lakše i sa što manje utrošenog vremena mogli da se neki način vrate u svoju zemlju.

Nema mesta u Srbiji koje nema svoju dijasporu rasutu širom sveta. Ministarstvo, Vlada i predsednik RS spremni su da učine sve kako bi pomogli trajnom ili povremenom povratku naših ljudi iz dijaspore, jer shvatamo njenu važnost i ulogu ne samo kada je reč o prošlosti već i  sadašnjosti i u budućnosti, rekao je ministar bez portfelja Đorđe Milićević. Tu nam je neophodna saradnja sa lokalnim samoupravama kako bi ih podstakli da razmišljaju o potencijalima dijaspore. Grad Kragujevac ima potencijala za investitore što pokazuju sve dosadašnje investicije, osmišljen koncept radnih zona i adekvatan tretman prema potencijalnim investitorima. Govoreći o narednim koracima, ministar je najavio da će naredne nedelje biti raspisan konkurs za koji se očekuje podrška lokalnih samouprava. Reč je o letnjim kampovima koji bi širom Srbije trebalo da okupe decu iz dijaspore, jer kako očekuje krajem jula i početkom avgusta u Srbiji će biti oko 15 000 naših mladih iz dijaspore uzrasta od 12 do 18 godine. Letnji kampovi će biti organizovani u tri tematske oblasti – naučni i eko kamp, zatim kamp kulturno umetničkih društava i sportski kamp. Želimo da podstaknemo lakalne samouprave da sa svojim programima učestvuju u realizaciji kampova, jer nam je cilj da mladi i deca iz dijaspore sagledaju ostale gradove, a ne samo Beograd. Druga faza bi bila uzvratne posete, prilikom kojih će mladi iz Srbije ići kod svojih vršnjaka u dijasporu a to će biti nastavak razmene znanja, iskustava, druženja i razgovora na srpskom jeziku što je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva. Radi očuvanja srpskog jezika pokrenuli smo inicijativu da svakom prvaku koji želi da pohađa dopunsku nastavu obezbedimo besplatan bukvar, za više razrede lektiru i učestvovaćemo i pomagati u opremanju oko 500 naših biblioteka u dijaspori, kazao je ministar Milićević. Tokom jula okupićemo sve krovne organizacije koje okupljaju Srbe van Srbije, što će biti prilika da čujemo predloge i sugestije koje ćemo analizirati i na osnovu toga ukoliko je potrebno krenuti u izradu nove strategije u ovoj oblasti.

Inače ministar bez portfelja Đorđe Milićević sa svojim saradnicima posetio je i MIND park.

Post Author: Milan

Ostavi komentar