Marko Vujanac- od igrača i trenera do predsednika „Divljih veprova“

On nije predsednik Čelzija, a ni predsednik košarkaškog kluba Himki iz Moskve. Sličnost sa ova dva kluba i kluba čiji je on predsednik je ta što se nalaze na 13. mestu na rang listama klubova u svojim sportovima u tekućoj sezoni u Evropi. On je predsednik kluba američkog fudbala iz Kragujevca – Wild Boars, popularnih Divljih Veprova. O tome kako je došlo do toga da postane predsednik kluba , čiji je član bio kao igrač i trener, o planovima kluba u tekućim sezonama, sponzorima, novom stadionu, pričamo sa Markom Vujancem dok šetamo kroz Veliki Park

 

Foto ; Privatna arhiva

 

Ovo je vaša prva sezona na čelu Divljih veprova. Kako je došlo do toga da postanete predsednik kluba?

Da, ovo je prva sezona. Uz dogovor sa igračima i podršku Nemanje Čalije, predhodnog predsednika, odlučio sam da prihvatim ovaj izazov i pomognem ekipi koliko je u mojoj moći.

Foto : Igor Lazarević

Prva takmičarska utakmica od kada ste postali predsednik kluba je bila večiti derbi sa beogradskim Vukovima. Koliko vama lično znači takav debi na toj funkciju i da li možete porediti osećaj pobede u derbiju kao igrač i kao predsednik kluba?

Za celu ekipu je to bitna utakmica, pa samim tim i za mene kao predsednika. Mislim da smo pokazali bolju igru i zasluženo pobedili. Pobeda, svakako, imponuje, mada mislim da je veće uživanje u pobedi kada ste igrač.

Foto : Igor Lazarević

Vašim dolaskom na mesto predsednika kluba, predstavljena je i nova uprava. Ko se sada nalazi u upravi Divljih veprova?

Novu upravu čine Milan Radović, direktor firme Adient; Vladimir Pajević, diplomirani mašinski inzenjer; Milorad Vučković, advokat kluba, Aleksandar Jeremić ,vlasnik studija za grafički dizajn ProDesing i ja.

Foto: Miloš Gemaljević

Klub je predstavio nove dresove, a primećujemo veliki broj sponzora. Za razliku od prošlih sezona, vidi se da nema glavnog sponzora, nego više njih. Kažite nam nešto više o saradnjama na sponzorstvu.

Generalni sponzori kluba su Grad Kragujevac i Adient. Pored njih jako bitni sponzori su Nikom Auto, Villager, Grafo Stil, Gomma Line. Od svih sponzora smo dobili neverovatno dobru podršku i logistiku, što nam mnogo pomaže u ostvarivanju ciljeva.

Foto: Miloš Gemaljević

Prethodnih sezona klub je često znao da menja terene kao domaćin, pa smo mečeve gledali na stadionu Arsenala, u Beloševcu, na Čika Dači, u Badnjevcu. Da li mislite da je to dobro da bi se svi delovi grada upoznali sa klubom i samim sportom uopšte i da li ste ove sezone rešili mesto gde ćete igrati mečeve kao domaćini

Naš klub nema svoj teren, pa smo zbog toga prinuđeni da koristimo terene fudbalskih klubova. FK Radnički nam u najvećoj meri izlazi u susret. Tako da na pomoćnom terenu Čika Dače imamo treninge i na istom stadionu igramo utakmice. kada se desi da nam se sa Radnickim poklope domaćinstva, prinuđeni smo da trazimo drugi teren. Svakako mislim da to nije dobro za igrače, kao ni za klub, jer zbog čestih promena podloga terena dolazi do više povreda. Ove sezone cemo igrati mečeve na prvom pomoćnom terenu Čika Dače kao i na rerenu FK Sušica.

Foto : Igor Lazarević

 

U gradu kruže priče da će klub konačno dobiti svoj stadion. Koliko su tačne te glasine i da li novo rukovodstvo nešto radi na tome?

Već duže vreme Upravni odbor radi na tome da dobijemo teren, imamo usmeni dogovor da ćemo dobiti deo u kompleksu stadiona Čika Dača, na kom se trenutno nalazi sljaka i taj prostor pretvoriti u teren za američki fudbal. Uradili smo projekat, idejno resenje i sa velikim uzbuđenjem očekujemo sledeći korak. To bi bio prvi stadion za američki fudbal u Srbiji, što bi u svakom smislu unapredilo razvoj sporta, kako u našem gradu tako i na nivou Srbije.

Foto : Igor Lazarević

 

Kakva su očekivanja kluba u tekućoj sezoni? 

Očekivanja su ista kao i uvek – titula prvaka domaćeg prvenstva i pokušaj osvajanja evropskog trona. U odnosu na prošlu godinu, zadrzali smo okosnicu ekipe koju smo pojačali sa par dobrih igrača. Mišjenja sam da nam je ove godine tim najjači do sada i da možemo konkurisati za osvajanje CEFL lige.

Foto : Igor Lazarević

 

Koja su ovogodišnja pojačanja i izmene među igračima i trenerima?

Neka pojacanja od prosle godine su i ove godine opet kod nas – Strahinja Stepovic WR, Strahinja Grujic LB, Dalton Oliver QB, a pored njih sa nama je talentovani RB Jishua Quezada i odlican Brazilac na poziciji S, Andrew Bernardini, kao i mladi WR Matija Almasi.

Strucni stab je isti, na celu sa popularnim Alfom. Misljenja sam da dobar tim ljudi koji odlicno rade svoj posao ne treba menjati.

Foto : Igor Lazarević

 

Takođe, bili ste i trener mlađih kategorija. Poznato je da Divlji veprovi mnogo truda ulažu u podmladak. koliko će klub u budućnosti da radi na tom polju?

Mlađe kategorije su najbitniji deo našeg tima, jer od njih i zavisi naša budućnost. Kao trener sam imao stav da u mlađim selekcijama nije bitna pobeda, već stvaranje igrača i timskog duha u ekipi. Dosta ulažemo u mlađe kategorije i smatram da se takvo ulaganje uvek isplati.
Foto : Igor Lazarević
Kakvi su generalno planovi za budućnost samog kragujevačkog kluba?
Ideja nam je da uložimo u mlađe kategorije i napravim nove igrače. Stvorili smo brend, kako u našem gradu, tako i u zemlji, nastavićemo sa nasleđenim dobrim radom u tom pravcu.
 
Foto : Igor Lazarević
Kao dugogodišnji član reprezentacije, a sada predsednik aktuelnog šampiona države, kako vidite budućnost američkog fudbala u Srbiji? Klub je inače zauzeo 13. mesto na rang listi klubova Evrope, ali sa druge strane Gat Dukes je ugašen, iako je bio finalista i šampion pre tri godine. Šta nam sve to govori?
Dugo sam u fudbalu, prvo kao igrač, pa trener i sad predsednik. Svaka od tih uloga je teška na neki svoj način, ali ujedno i izazovna. Klub je jako dobro pozicioniran u ovom trenutku, a razlog za to su dobijene utakmice u domacem prvenstvu protiv jakuh ekipa. Gasenjem kluba iz Novig Sada gubi se na kvalitetu americkig fudbala u Srbiji.
 
Foto: Igor Lazarević
Koja je Vaša asocijacija na Veliki Park?
Veliki Park je mesto gde se okupljaju deca i omladina našeg grada. Siguran sam da svakoga od nas vezuju lepe uspomene za Veliki Park. Volim da provodim vreme sa porodicom u parku.
Foto : Privatna arhiva

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar