Major vojske Srbije oslobodjen optužbi za tragediju na vojnom poligonu „Pasuljanske livade“

Apelacioni sud u Kragujevcu kao neosnovanu odbacio je žalbu Višeg tužilaštva u Jagodini na presudu jagodinskog Višeg suda, kojom je major Vinko Žnidaršič oslobođen odgovornosti zbog pogibije kadeta Filipa Milojevića (24) i Milane Miletić (23) i ranjavanja četvoro njihovih kolega na vojnom poligonu Pasuljanske livade 2012. godine.

Na taj način, okončan je ovaj krivični postupak.

Podsetimo, dvoje kadeta je poginulo, a petoro je povređeno u eksploziji na Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije 18. juna 2012. godine u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“.Major Žnidaršič, asistent na predmetu Taktika jedinice pešadije dva, koga je optužni predlog teretio za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, pravosnažno je oslobođen, jer „radnja opisana u optužnom predlogu ne predstavlja krivično delo“.

Ovo je sudski epilog nesreće koja je pre sedam godina uzmenirila Srbiju. Ne vežbi kadeta završnih godina Vojne akademije na „Pasuljanskim livadama“ tada je eksplodirao projektil i usmrtio dvoje, a ranio četvoro pitomaca.

Porodice nastradalih pitomaca nisu zadovoljne presudom.

„Našeg Filipa niko ne može da vrati, ali ljudi ne shvataju koliko nas boli nepravda. Voleli bismo da nam neko kaže istinu, pa i ako odgovorne oslobode. Ko je pogrešio, pogrešio je. Neka mu je Bogom prosto. Samo želimo da saznamo šta se tačno dogodilo kobnog dana na Pasuljanskim livadama“  kaže Filipov otac Tomislav.Do nesreće je, podsetimo, došlo kada je eksplodirala granata „vog“ kalibra 17 milimetara koju je neko doneo na prostor na kome su kadeti pravili makete naseljenog mesta.

Bivšim kadetima Milanu Karišiku, Nikoli Garabiljeviću, Mladenu Milosavljeviću i Stefanu Milosavljeviću, koje optužnica tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom izazivanje opšte opasnosti, još uvek traje suđenje u Osnovnom sudu u Despotovcu.

„Ne bih voleo da na kraju bivši kadeti ispadnu krivi. Ne znam kako su oni mogli da budu odgovorni, jer je neki vojni starešina morao da bude uz njih prilikom izvođenja vežbe. Ispalo je da su bili sami na poligonu, što je nemoguće“ dodaje Tomislav.

Ovo pitanje na glavnom pretresu otvorio je i advokat odbrane Božo Prelević, kome nije jasno ko je kadete bukvalno doveo na minsko polje i zbog čega taj nije pozvan na odgovornost.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar