Kragujevac spremno dočekuje sezonu odbrane od grada

Spremnost za odbranu od grada u nastupajućoj prolećnoj i letnjoj sezoni bila je jedna od najznačajnijih tema na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije. Protivgradna sezona zvanično počinje 15. aprila i traje do 15. oktobra.

Sve pripreme su izvršene, sve protivgradne stanice su u funkciji, nebo Šumadije se brani sa 77 protivgradnih stanica koje navode dva radarska centra, radarski centri na Bešnjaji i Bukulji. Sve stanice su opremljene dovoljnom količinom protivgradnih raketa. Obezbedili smo u proseku 10-12 raketa po svakoj stanici. Nedostajuće rakete će po potrebi biti sukcesivno dostavljane. Grad Kragujevac je iz budžeta izdvojio 44 miliona dinara ѕa kupovinu protivgradnih raketa što nije zakonska obaveza ali grad hoće da pomogne svojim sugrađanima da zaštite useve, voće. Takođe je simbolično povećana nadoknada strelcima, tako da se nadamo da će ove godine nebo nad Šumadijom biti branjeno i odbranjeno – kazala je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Na sednici su razmatrani izveštaji o stanju pandemije virusa „Kovid-19“ na području Šumadijskog okruga, o zaštiti od požara u 2022. godini, o izvršenim pripremama i sprovođenju preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava, klizišta, erozija i odrona i stanju vodnih objekata za odbranu od poplava na vodama prvog i drugog reda i dr.

Post Author: Milan

Ostavi komentar